Stiløvelse i landsfaderlighed

I uge 11 var der i særdeleshed et emne, som fik påfaldende lidt opmærksomhed: Det grønlandske valg. Det blev sat i skyggen af en lang række emner, deriblandt religionsområdet der blev præget af valget af pave Frans. Folketingsmedlemmerne postede samlet set 22 statusopdateringer om emnet Religion, hvoraf lidt over halvdelen drejede sig om pavevalgt.

Det grønlandske valg blev omtalt i 10 statusopdateringer. Det svarer til 1,9 procent af de statusopdateringer, folketingsmedlemmerne postede i uge 11. Det er en lidt trist konstatering, al den stund at Grønland stadig er en del af vores rigsfællesskab og dermed principielt burde have nærhedsinteresse.

Samtidig sætter det også forholdet mellem Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen i relief. Statsministeren svingede sig ikke engang op til et simpelt Tillykke! Eller til en kommentar på valget, der oven i købet var en valgsejr til en partikammerat.

Lars Løkke Rasmussen, derimod, formåede at hæve sig op til landsfadeligheden selv, og op over de uenigheder, der er omkring Grønland, bloktilskud, undergrund og mineraler, da han gratulerede Aleqa Hammond med valgsejren og takkede Kupiik Kleist for godt samarbejde.
Det var en ren stiløvelse. Men den var på sin plads.

Hvad snakker de om? Top 5 i uge 11
Grønland nåede ikke ind på top 5 listen, og det gjorde religiøse spørgsmål heller ikke. I det hele taget var ugen præget af løssluppenhed. Det eneste samlede politiske emne, der nåede op på top 5 listen, var uddannelsesområdet.

Personlige spørgsmål
De personlige gøremål toppede listen over statusopdateringer i ugen. En lang række af dem handlede om, hvor godt det var at være hjemme hos venner og familie oven på de mange strabadser – og hvor hårdt det er at rejse. De personlige spørgsmål udgjorde 12,2 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Medier
Medierne kom i søgelyset på flere forskellige måde. Der var kritik af Ekstra Bladet for at følge efter Lars Hedegaard for at se, hvor han skal bo? efter det mislykkedes attentatforsøg. En del beskæftigede sig med nye programformater på bl.a. DR og hos Berlingske. Og så var der et par overvejelser om brugen af Facebook. Mediespørgsmålene udgjorde 6,7 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Uddannelse
På uddannelsesområdet var det særligt to emner, som der blev skrevet om: Folkeskoleområdet og SU. Det var i særdeleshed Det Radikale Venstres folketingsmedlemmer, der var i vælten på begge spørgsmål. Enhedslistens folketingsmedlemmer havde fokus på folkeskoleområdet, mens Venstres folketingsmedlemmer havde SU-spørgsmålet til diskussion.
Uddannelsesområdet udgjorde 6,3 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Diverse
En del af løssluppenheden udmøntede sig i jokes, der på en den ene eller anden måde lige skulle deles. Nogle af dem havde tilmed en politisk kant. Et andet emne, som man kan finde i diverse-kategorien er Kristian Thulesen Dahls praktikophold på Aalborg Portland. Diverse-kategorien udgjorde 6,3 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Partispørgsmål
Det var i særdeleshed Venstres folketingsmedlemmer, der havde partispørgsmål på dagsordenen. Måske burde emnet hedde partigøremål i stedet, for en stor del af aktiviteterne er rettet mod partiforeningernes møde- og kursusaktiviteter, men også til større partirallyer, som er designet til at mobilisere baglandet. Emnet har få bemærkelsesværdigt lidt opmærksomhed, projektets størrelse taget i betragtning. Dansk Folkeparti havde også partispørgsmål på dagsordenen, men i mindre skala. Partispørgsmål udgjorde 5,1 procent af det samlede antal statusopdateringer.

526 statusopdateringer
Politikerne var tilbage fra deres udenlandsrejser i uge 11. Alligevel blev der kun foretaget 526 statusopdateringer af de folketingsmedlemmer, som er på Facebook, hvilket er en stigning på 5,2 procent i forhold til ugen før.
Venstres folketingsmedlemmer samlet foretog 162 opdateringer, mens Socialdemokraterne nåede op på 92 statusopdateringer, mens Det Radikale Venstre igen er på tredjepladsen med 81 statusopdateringer.
Det Konservative Folkeparti er igen bundskraber, med 14 konservative statusopdateringer. Og det selvom Brian Mikkelsen igen er aktiv på Facebook.

Hyllesteds* tabeller i uge 11
Dansk Folkepartis folketingsmedlemmer er igen de mest aktive på Facebook, foran Det Radikale Venstre og Enhedslisten.
Ugens gennemsnit, der vises som den sorte stiplede linje på grafen, lå på 3,4 statusopdateringer pr. medlem.
Hyllesteds lille tabel for uge 11:
Liberal Alliance: 1,7
Det Konservative Folkeparti: 2,0
Socialdemokraterne: 2,1
Socialistisk Folkeparti: 2,7
Venstre: 3,7
Enhedslisten: 4,2
Det Radikale Venstre: 4,8
Dansk Folkeparti: 5,6

3.350 nye followers og momentum for Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Venstre
Folketingsmedlemmerne fik 3.350 nye followers på Facebook i uge 11. Venstres folketingsmedlemmer fik 934 nye followers, mens Dansk Folkepartis 835 nye followers. Enhedslisten hænger godt på med 588 nye followers. Det tyder på, at der er en stabil udvikling, hvor det er Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Venstre, som har momentum.
En ting, der er værd at bide mærke i, er at Venstre nu har samlet flere followers end Socialdemokraterne i denne Folketingssamling.
I alt har partierne fået 102.300 nye followers i denne Folketingssamling. Herunder kan du se fordelingen:
Dansk Folkeparti: 21.783
Det Konservative Folkeparti: 1.856
Det Radikale Venstre: 7.314
Enhedslisten: 15.143
Liberal Alliance: 8.383
SF: 28.517
Socialdemokraterne 9.515
Venstre: 9.789


Folketingsmedlemmernes samlede antal followers er 15. marts 2013 steget til 1.053.519. Socialdemokraterne har stadig flest, efterfulgt af Venstre og SF.
Den samlede fordeling efter 15. marts 2013 ser således ud:
Dansk Folkeparti: 53.792
Det Konservative Folkeparti: 29.964
Det Radikale Venstre: 95.401
Enhedslisten: 116.446
Liberal Alliance: 38.519
SF: 173.172
Socialdemokraterne: 313.526
Venstre: 232.699
Total: 1.053.519

*Med Hyllesteds tabeller beregnes aktivitetsniveauet i forholdet mellem antallet af statusopdateringer relativt til antallet folketingsmedlemmer. Hyllesteds lille tabel viser aktivitetsniveauet for en uges statusopdateringer, mens Hyllesteds store tabel beskriver et partis folketingsmedlemmers aktivitetsniveau fra uge til uge og den kan ses på udtrykt på grafen.
Hyllesteds tabeller bygger på en ret enkel metode, som er foreslået af Kasper Hyllested, twitter.com/kasperhyllested. Man tager antallet af statusopdateringer relativt til antal personer/mandater for at givet et retvisende billede. Fordeler man eksempelvis Socialdemokraternes 43 folketingsmedlemmer, så poster denne gruppe 124 statusopdateringer i denne uge, hvilket giver en fordeling på 2,9 statusopdatering per medlem.

Hver uge samler jeg nogle af de tal og historier, som præger folketingsmedlemmernes gøren og laden på Facebook. Tallene indsamles typisk fredag. Og efterhånden som de bearbejdes henover weekenden, vil jeg poste dem på min Facebookside, www.facebook.com/troelsrunge og på min Google+ konto, www.gplus.to/troelsrunge. Du kan også følge med på Twitter, hvor jeg er @runello. Mandag eller tirsdag lægger jeg så en opsamling her på bloggen. Er der noget, som du synes jeg skal tage med, så send en mail til tsr@axiome.dk