Påsken er ferietid

Påskeferien prægede uge 13, hvor det samlede antal statusopdateringer faldt med 39,7 procent til 366 i alt. Det er samtidig det laveste antal statusopdateringer for folketingsmedlemmerne på Facebook i den tid, hvor jeg har registreret. Men eftersom der kun var tre hverdage i ugen op til påsken, virker det naturligt nok. Og som forventet fyldte de politiske emner mindre end de personlige.

Det gav anledning til at kigge lidt nærmere på fordelingen af personlige statusopdateringer i forhold til statusopdateringer med politiske emner. Det viser sig at i de perioder, hvor ferier dominerer, udgør de personlige statusopdateringer 19 procent af det samlede antal statusopdateringer, mens andelen af de personlige statusopdateringer i perioder hvor folketinget samles, ligger på 10 procent af det samlede antal.

Der er ikke kun tale om, at fordelingen ændres, fordi det samlede antal af statusopdateringer falder, og dermed at antallet af statusopdateringer med politiske emner falder, men fordi der samtidig er en stigning i antallet af personlige statusopdateringer.

I gennemsnit bliver der postet 62,3 statusopdateringer med personlige emner på en uge, men i perioder med og omkring ferier stiger antallet af personlige statusopdateringer. Det højeste antal er i øvrigt registreret i uge 8, som fulgte umiddelbart efter vinterferien. Her blev der postet 519 statusopdateringer, hvoraf 19 procent, svarende til 101 statusopdateringer, var personligt orienteret. Hjemvendt fra ferie skulle folketingsmedlemmerne åbenbart lige dele deres oplevelser.

Men det har været i de faktiske ferieuger, at andelen af personlige statusopdateringer har været størst. Både i vinterferien og i påsken kom de personlige emner til at udgøre 20 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Ferietiden betyder mindre af det hele, men mere af det personlige.

Hvad snakker de om?
Et af de emner, der kom op at vende i uge 13, er politikernes brug af internettet og de nye sociale medier. Anledningen var en kommentar på Berlingske af Lars L. Nielsen, som under overskriften Facebook skaber en ny type politikere diskuterer brugen af internettet og politik. Og han har åbenbart ikke megen fidus til de moderne tider og de politikere, der anvender internettet.

Det er tilsyneladende en diskussion, som politikere og andre interesserede bliver nødt at forholde sig til med jævne mellemrum. Enten virker de sociale medier overhovedet ikke, og så er det bare spild af tid. Eller også virker de for meget, og så er det noget fanden har skabt.

Det fik Venstres næstformand, Kristian Jensen, til at skrive følgende: ”… jeg vil personligt hellere have en politiker, som tør sige sin mening også selv om der ryger en finke af panden, end en type, som for at undgå fejl aldrig siger noget konkret.”

Personlige spørgsmål
De personlige gøremål toppede igen top fem listen over statusopdateringer. Joachim B. Olsen har holdt bryllup, og der har igen været en række fødselsdage. De personlige spørgsmål udgjorde 19,9 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Medierne
Hedegaard vs. Krasnik spøger stadig på medieområdet, men også nye programmer og brugen af nye medier har været til diskussion. Det er i høj grad Venstre, SF og Dansk Folkepartis folketingsmedlemmer, der har deltaget. Mediediskussionerne udgjorde 8,5 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Retsområdet
Det har i særdeleshed været bandekrigen, hvor Venstre er kommet med et nyt forslag, og den nye offentlighedslov, der har været omdrejningspunkterne på retsområdet. Retsområdet udgjorde 5,7 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Udland
Udlandet kom ind på en tynd fjerdeplads, med kun 21 statusopdateringer. En stor del af de statusopdateringer kan spores tilbage til den delegation, som har deltaget i den 128. udgave af Inter-Parliamentary Union, som netop er blevet afholdt i Quito, Ecuador. Venstres Pihl Lorentzen var formand for den danske delegation. Udlandsemnerne udgjorde 5,7 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Stat og politik
Emnet stat og politik kom ind på en femteplads med 17 statusopdateringer, hvor af 7 blev foretaget af folketingsmedlemmer fra Liberal Alliance. Et godt eksempel på emnet leverer Ole Birk Olesen med sin statusopdatering om Bent Jensen og Linak. Den begynder sådan her: “Historien om Bent Jensen og Linak er så fin, så fin en illustration af, at socialisternes snak om kapitalisten som en person, der udbytter sine medmennesker, er helt på månen”. Emnet stat og politik udgjorde 4,6 procent af det samlede antal statusopdateringer.

366 statusopdateringer
I uge 13 blev der foretaget 366 statusopdateringer af de folketingsmedlemmer, som er på Facebook. Det er et fald på 39,7 procent i forhold til ugen før.

Venstres folketingsmedlemmer postede 118 statusopdateringer, hvilket svarer til 32 procent af det samlede antal statusopdateringer. Dansk Folkepartis folketingsmedlemmer tog andenpladsen med 53 statusopdateringer, hvilket svarer til 15 procent. Det Radikale Venstres folketingsmedlemmer postede 48 statusopdateringer, hvilket svarer til 13 procent af det samlede antal.

Det konservative Folkepartis folketingsmedlemmer nåede kun op på 15 statusopdateringer, hvilket svarer til 4 procent.

Udviklingen kan ses på grafen, mens fordelingen af statusopdateringer vises på lagkagediagrammet.

Hyllesteds tabeller i uge 13: Socialdemokraterne skraber bunden
Dansk Folkepartis folketingsmedlemmer var de mest aktive på Facebook i uge 13, foran Liberal Alliances og Enhedslistens folketingsmedlemmer.

Meget symptomatisk er det Socialdemokraterne, der skraber bunden, hvad angår aktivitetsniveauet. Det har i lang tid været en mager forestilling, hvor de socialdemokratiske folketingsmedlemmer kun har sneget sig op på mellem to til tre statusopdateringer om ugen i gennemsnit. Nu er de så næsten gået helt i stå.

Ugens gennemsnit, der vises som den sorte stiplede linje på grafen, lå på 2,6 statusopdateringer pr. folketingsmedlem.

Hyllesteds lille tabel for uge 12:
Liberal Alliance: 3,9
Det Konservative Folkeparti: 2,1
Socialdemokraterne: 1,0
Socialistisk Folkeparti: 1,4
Venstre: 2,7
Enhedslisten: 3,1
Det Radikale Venstre: 2,8
Dansk Folkeparti: 4,1

Folketingsmedlemmerne fik 6.241 nye followers på Facebook i uge 13
Tager man et grundigt kig på grafen for uge 13, kan man se et par store spring for bl.a. Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance. Og Socialdemokraterne ligger også højt. Og det er der forklaringer på.

For det første har jeg korrigeret et par af de sider, som jeg henter data fra. Det drejer sig om et par stykker fra Liberal Alliance, Ole Birk Olesen og Simon Emil Ammitzbøl, og Benedikte Kiær fra Det Konservative Folkeparti. De har alle tre Facebooksider og samtidig private profiler. Som udgangspunkt måler jeg på siderne, hvis den situation opstår. Men i disse tre tilfælde giver det ikke nogen mening, da de ikke bliver brugt. Aktiviteten sker kun på de private sider, hvor de i øvrigt alle har nået deres maksimum antal venner. Så det er alene hensynet til registreringen af aktivitet, der har været afgørende.

For det andet har Trine Bramsen fra Socialdemokraterne lagt et par sider sammen, hvilket giver hende og partiet et stort hop, som dog ikke er udtryk for en øget tilslutning.

Det betyder imidlertid, at der er blevet føjet 14.807 followers til i uge 13, men da 8.566 er udtryk for en korrektion, er det mest korrekte antal 6.241 nye followers.

Derudover tegner der sig igen det samme mønster, som har vist sig over de senere uger, hvor Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten har medvind.

Venstres folketingsmedlemmer fik 2.052 nye followers. Det skyldes i særdeleshed, at Lars Løkke Rasmussen har hentet nye followers og det skulle blandt andet være sket gennem annoncering. Dansk Folkeparti fik 684 nye followers, mens Enhedslisten måtte nøjes med 300 nye followers.

I alt har partierne fået 124.534 nye followers i denne Folketingssamling, men det er så inkl. korrektionen på 8.566 followers. Herunder kan du se fordelingen:

Dansk Folkeparti: 23.292
Det Konservative Folkeparti: 5.803
Det Radikale Venstre: 7.702
Enhedslisten: 16.010
Liberal Alliance: 13.478
SF: 28.455
Socialdemokraterne: 16.519
Venstre: 13.275

Folketingsmedlemmernes samlede antal followers er 29. marts 2013 steget til 1.075.753. Socialdemokraterne har stadig flest, efterfulgt af Venstre og SF.

Den samlede fordeling efter 29. marts 2013 ser således ud:

Dansk Folkeparti: 55.301
Det Konservative Folkeparti: 33.911
Det Radikale Venstre: 95.789
Enhedslisten: 117.313
Liberal Alliance: 43.614
SF: 173.110
Socialdemokraterne: 320.530
Venstre: 236.185
Total: 1.075.753

*Med Hyllesteds tabeller beregnes aktivitetsniveauet i forholdet mellem antallet af statusopdateringer relativt til antallet folketingsmedlemmer. Hyllesteds lille tabel viser aktivitetsniveauet for en uges statusopdateringer, mens Hyllesteds store tabel beskriver et partis folketingsmedlemmers aktivitetsniveau fra uge til uge og den kan ses på udtrykt på grafen.

Hyllesteds tabeller bygger på en ret enkel metode, som er foreslået af Kasper Hyllested, twitter.com/kasperhyllested. Man tager antallet af statusopdateringer relativt til antal personer/mandater for at givet et retvisende billede.

Fordeler man eksempelvis Socialdemokraternes 43 folketingsmedlemmer, så poster denne gruppe 124 statusopdateringer i denne uge, hvilket giver en fordeling på 2,9 statusopdatering per medlem.

Hver uge samler jeg nogle af de tal og historier, som præger folketingsmedlemmernes gøren og laden på Facebook. Tallene indsamles typisk fredag. Og efterhånden som de bearbejdes henover weekenden, vil jeg poste dem på min Facebookside, www.facebook.com/troelsrunge og på min Google+ konto, www.gplus.to/troelsrunge. Du kan også følge med på Twitter, hvor jeg er @runello. Mandag eller tirsdag lægger jeg så en opsamling her på bloggen. Er der noget, som du synes jeg skal tage med, så send en mail til tsr@axiome.dk