Ligegyldighederne

I den forløbne uge holdt Helle Thorning-Schmidt det sædvanlige pressemøde i statsministeriet, hvor spørgsmålene til hende som forventet kom ind på regeringens elendige resultater i flere meningsmålinger. Statsministeren svarede klogelig, at hun ikke gik op i sin egen popularitet, men i stedet var optaget af at træffe svære beslutninger, så Danmark kommer igennem krisen. Og, ifølge statsministeren, at der venter et langt og sejt træk forude, som kræver is i maven.

Så langt, så godt. Det var lige før hun kunne tilføje, ’what you can do for your country’.

For det er lige præcis her, statsministeren og hendes parti- og regeringsfæller burde være kommet buldrende med deres mange udspil til reformer, såsom uddannelses- og SU-reformen, heldagsskoleprojektet, kontanthjælpsreform, konkurrenceevnepakke, samt regeringens plan om forbedring af Danmarks infrastruktur, bl.a. med elektrificeringen af togdriften, der skulle give timedrift til provinsen.

Men de stort anlagte reformer er stort set forsvundet fra dagsordenen. Der bliver ikke trommet sammen til en fælles indsats, som skal udlægge reformernes fortræffeligheder og retfærdiggøre deres bydende nødvendighed. Selv planen om at standse den danske indsats i Afghanistan blev stort set forbigået i tavshed.

Tilbage står en regering, der kæmper med ligegyldigheder.

Hvad snakker de om?
Uge 12 var en interessant uge, hvor en lang række sager dominerede mediebilledet, og som politikerne kunne have taget fat i. Sagerne slog imidlertid ikke igennem på politikernes Facebooksider, der i stedet blev toppet af personlige gøremål.

Et godt eksempel på en sag, som kunne have været behandlet politisk, er konflikten mellem KL og Danmarks Lærerforening, hvor der i løbet af ugen skete en optrapning af forhandlingerne, og hvor den forestående lockout blev eksponeret i godt massemedierne. Det udløste under 5 procent af statusopdateringerne blandt de folketingsmedlemmer, der er på Facebook.

Og så var der personsagerne. Den ene personsag var naturligvis Jesper Petersens spektakulære skifte fra SF til Socialdemokraterne. Den anden personsag var Uffe Elbæk, som kunne konstatere, at Rigsrevisionen ikke mente, han havde gjort noget galt i forbindelse med AFUK-sagen, eller Gøglergate, som den går under på nettet.

Sagerne er interessante, fordi de er meget forskellige. Petersens tiltrak opmærksomhed på tværs af partierne, mens Elbæks personsag stort set kun blev kommenteret af Radikale Venstres folketingsmedlemmer. Og ingen af sagerne nåede ind blandt de fem mest omtalte emner blandt de folketingsmedlemmer, som er på Facebook.

Det gjorde en tredje personsag dog. Den handlede om Martin Krasniks interview af Lars Hedegaard, som åbnede for en lang række diskussioner om ytringsfrihed, kritisk journalistik, DR og politikernes rolle. Men det blev ved åbningen. Der var ikke nogen, der formåede at løfte det op til en bredere diskussion.

Personlige spørgsmål
De personlige gøremål toppede igen top fem listen over statusopdateringer. Der har været et bryllup her og en række fødselsdage der. Der har været sport på fjernsyn og koldt i naturen. De personlige spørgsmål udgjorde 11,5 procent af det samlede antal statusopdateringer i ugen.

Transport
Transportområdet fyldte meget i uge 12 eftersom der blev frigivet penge til etablering af støjvolde, veje, broer og jernbaner. Det var i sær Venstre og Socialdemokraterne, og lidt Det Radikale Venstre, der havde fokus på transporten. Spørgsmålet udgjorde 7,1 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Medier
Medierne fyldte godt i blandt statusopdateringerne. Der blev snakket om Hedegaard vs. Krasnik, Katrine Winkel Holm, Søren Krarup og DR. Men der blev også plads til overvejelser om brugen af nye medier, bl.a. Facebook. Spørgsmålet udgjorde 6,8 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Uddannelse
Uddannelsesområdet fyldte meget i løbet af ugen. Det var ikke konflikten mellem KL og Danmarks Lærerforening, som blev diskuteret mest, men derimod SU -reglerne. Spørgsmålet udgjorde 6,4 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Stat og politik
Emnet, der trak grundspørgsmålet om stat og politik ind på en femteplads, var i særdeleshed Michael Aastrup Jensens og Venstres valg om ikke at støtte forsøg med e-valg i Danmark. Udover at være et interessant emne i sig selv, så er e-valgdiskussionen spændende, idet Enhedslisten mildest talt heller ikke støtter tanken om e-valg. Og dermed kommer regeringen i mindretal. Formentlig er det ikke det sidste, vi kommer til at høre til e-valg i løbet af foråret. Spørgsmålet udgjorde 6,4 procent af det samlede antal statusopdateringer.

607 statusopdateringer
I uge 12 blev der foretaget 607 statusopdateringer af de folketingsmedlemmer, som er på Facebook. Det er en stigning på 15,4 procent i forhold til ugen før.

Men det er samtidig bemærkelsesværdigt, hvor lavt det samlede gennemsnit for folketingsmedlemmerne er. I uge 12 nåede gennemsnittet op på 3,8 statusopdatering for hvert folketingsmedlem, der er på Facebook.

Siden årsskiftet har det højeste gennemsnitlige antal været 4 statusopdateringer.

Venstres folketingsmedlemmer postede 188 statusopdateringer, hvilket svarer til 31 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Det Radikale Venstres folketingsmedlemmer kom ind på en andenplads med 120 statusopdateringer, hvilket svarer til 20 procent. Socialdemokraterne kom op på hele 111 statusopdateringer, hvilket svarer til 18 procent.

Det Konservative Folkeparti postede færrest statusopdateringer, og de udgjorde kun 2 procent af det samlede antal.

Hyllesteds* tabeller i uge 12
Det Radikale Venstres folketingsmedlemmer var i uge 12 de mest aktive på Facebook, foran Dansk Folkeparti og venstre.

Ugens gennemsnit, der vises som den sorte stiplede linje! på grafen, lå på 3,7 statusopdateringer pr. medlem.

Hyllesteds lille tabel for uge 12:
Liberal Alliance: 2,1
Det Konservative Folkeparti: 1,7
Socialdemokraterne: 2,5
Socialistisk Folkeparti: 3,2
Venstre: 4,3
Enhedslisten: 3,9
Det Radikale Venstre: 7,1
Dansk Folkeparti: 5,1

Folketingsmedlemmerne fik 7.427 nye followers på Facebook i uge 12
Som det fremgår af grafen, er Socialdemokraterne ugens højdespringer med hele 4.314 nye followers. 262 er nye followers, mens 4.052 followers følger med Jesper Petersen fra SF. I den sammenhæng er det værd at bemærke, at selvom Jesper Petersen trækker 4.052 followers med sig, så taber SF kun 164 followers i uge 12. Det er der forskellige årsager til, blandt andet en sidesammenlægning, men samtidig var der tegn på en marginal tilvækst. Men det er sket før Petersens exit.

Ellers tegner uge 12 det samme stabile billede, som har vist sig de seneste uger: Venstres folketingsmedlemmer fik 1.434 nye followers, Dansk Folkeparti fik 825 nye followers, mens Enhedslisten hentede 567 nye followers.

I alt har partierne fået 109.727 nye followers i denne Folketingssamling. Herunder kan du se fordelingen:
Dansk Folkeparti: 22.608
Det Konservative Folkeparti: 2.012
Det Radikale Venstre: 7.486
Enhedslisten: 15.710
Liberal Alliance: 8.506
SF: 28.353
Socialdemokraterne: 13.829
Venstre: 11.223

Folketingsmedlemmernes samlede antal followers er 22. marts 2013 steget til 1.060.946. Socialdemokraterne har stadig flest, efterfulgt af Venstre og SF.

Den samlede fordeling efter 22. marts 2013 ser således ud:
Dansk Folkeparti: 54.617
Det Konservative Folkeparti: 30.120
Det Radikale Venstre: 95.573
Enhedslisten: 117.013
Liberal Alliance: 38.642
SF: 173.008
Socialdemokraterne: 317.840
Venstre: 234.133
Total: 1.060.946

*Med Hyllesteds tabeller beregnes aktivitetsniveauet i forholdet mellem antallet af statusopdateringer relativt til antallet folketingsmedlemmer. Hyllesteds lille tabel viser aktivitetsniveauet for en uges statusopdateringer, mens Hyllesteds store tabel beskriver et partis folketingsmedlemmers aktivitetsniveau fra uge til uge og den kan ses på udtrykt på grafen.
Hyllesteds tabeller bygger på en ret enkel metode, som er foreslået af Kasper Hyllested, twitter.com/kasperhyllested. Man tager antallet af statusopdateringer relativt til antal personer/mandater for at givet et retvisende billede.
Fordeler man eksempelvis Socialdemokraternes 43 folketingsmedlemmer, så poster denne gruppe 124 statusopdateringer i denne uge, hvilket giver en fordeling på 2,9 statusopdatering per medlem.

Hver uge samler jeg nogle af de tal og historier, som præger folketingsmedlemmernes gøren og laden på Facebook. Tallene indsamles typisk fredag. Og efterhånden som de bearbejdes henover weekenden, vil jeg poste dem på min Facebookside, www.facebook.com/troelsrunge og på min Google+ konto, www.gplus.to/troelsrunge. Du kan også følge med på Twitter, hvor jeg er @runello. Mandag eller tirsdag lægger jeg så en opsamling her på bloggen. Er der noget, som du synes jeg skal tage med, så send en mail til tsr@axiome.dk