Åh, Marie: Du siger, hvad der passer dig

Uge 16 var ikke en god uge for Dansk Folkepartis folketingsmedlemmer på Facebook. For anden uge i træk stjal Marie Krarup førstepladsen med bl.a. sagen om hendes blogindlæg om Maorierne, det kristne verdenssyn og den vestlige kultur, der var blandt de emner, som partiets folketingsmedlemmer snakkede om på Facebook. Eller rettere medlem. For det var kun Marie Krarup, som forholdt sig til emnet og den kritik, der fulgte i kølvandet på hendes New Zealandske faux pas.

I løbet af ugen forsøgte hun på Facebook at imødegå både den serøse kritik og den mere letbenede satiriske udlægning, som bl.a. DRs Selvsving redaktion var leveringsdygtige i med sangen Åh, Maori-Marie. Og på hendes hjemmeside blev der tilmed oprettet en faktaside, hvor man kunne finde Krarups udlægning af forløbet.

Samtidig var flere af de folketingsmedlemskolleger, der plejer at være aktive på Facebook, påfaldende tavse om Marie Krarup, eller decideret fraværende. Det betød også, at aktivitetsniveauet blandt Dansk Folkepartis folketingsmedlemmer på Facebook for anden uge i træk lå et godt stykke under gennemsnittet.

At det er gået galt, kan ikke komme som en overraskelse for Dansk Folkeparti. Allerede 8. maj 2010 advarede partiets pressechef, Søren Søndergaard, folketingsmedlemmerne mod at bruge sociale medier, fordi, som det næsten profetisk blev udtrykt dengang, ”risikoen for at havne i uvejr eller forkert selskab er for stor”. Partiet forsøgte i denne omgang at håndtere situationen 8. april ved at lade partiets næstformand, Søren Espersen, beklage Marie Krarups blogindlæg. Til DR sagde Espersen bl. a.: ”Vi har ikke lyst til, at sagen udvikler sig mere”. Og så fortsatte han med at konstatere: “Det er, som det er, og så er den sag vel overstået. Det går jeg ud fra.”

Men det var langt fra overstået. Krarup insisterede på at gå videre med sit forsvar og samtidig blev partiet plaget af flere andre sager, såsom Mette Hjermind Denckers spørgsmål, i en folketingsdebat om lesbiskes rettigheder til vielse, der lød “Skal vi til at kunne gifte os med andre end mennesker, men måske også med dyr?”, og Jørn Dohrmanns opfordring, 19. april, til at anvende militæret i bandekonflikten, hvor forsvaret bl. a. kunne bruges til at håndtere problemerne i Skovparken, Kolding.

Sagerne havde imidlertid ikke kun indflydelse på Dansk Folkepartis folketingsmedlemmer på Facebook. Samlet set kom statusopdateringerne om Marie Krarup og Mette Hjermind Dencker til at fylde 4,6 procent af det samlede antal statusopdateringer i uge 16. Deres udtalelser tjente som brændstof for en række angreb på Dansk Folkeparti fra de andre partiers folketingsmedlemmer. Eksempelvis resulterede det i 12 socialdemokratiske statusopdateringer, hvilket svarede til 7,1 procent af Socialdemokraternes statusopdateringer, mens det hos SF udløste 5 statusopdateringer, hvilket svarede til 9,8 procent af SFernes statusopdateringer.

Hele forløbet udstiller, hvor galt det kan gå for et parti, når folketingskolleger som her Marie Krarup uden hensyn til andre siger, hvad der passer dem.

Hvad snakkede folketingsmedlemmerne om i uge 16?
Men det var ikke kun Krarup og Dansk Folkeparti, som der blev snakket om i uge 16. For en gangs skyld lå et politisk emne øverst på top fem listen.

Socialpolitiske emner
Det var naturligvis kontanthjælpsreformen, der bragte socialpolitikken øverst på dagsordenen, alt imens lanceringen af professor Hans Bondes ny bog, Fordi du fortjener det, satte kvindens rolle i samfundet til debat. De Socialpolitiske emner udgjorde 9,0 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Personlige spørgsmål
De personlige spørgsmål blev for anden uge i træk henvist til listens andenplads. De personlige spørgsmål udgjorde 8,9 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Reformer
Forhandlingerne om de forskellige reformudspil fyldte en del i statusopdateringerne. Emnet udgjorde 7,1 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Erhverv & arbejdsmarkedet
Arbejdsmarkedsspørgsmål, som demonstrationer, lock out, regeringen, DLF og KL, der kom ind på en førsteplads i sidste uge, fik ord med på vejen i 50 statusopdateringer fra folketingsmedlemmerne i uge 16. Emnet udgjorde 6,9 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Diverse
Diverse-kategorien omfattede emner som lys i vinduerne 4. maj og humor i politik eller manglen på samme. Der var ingen fællesnævner for emnerne i kategorien, som udgjorde 6,6 procent af det samlede antal statusopdateringer.
Der var i øvrigt kun tre af folketingsmedlemmerne på Facebook, som gratulerede Dronningen på hendes fødselsdag. Men det gør vist ikke så meget, for ifølge Trine Villemann ved Politiken frygter Amalienborg Facebook og kommer der næppe.

722 statusopdateringer

I uge 16 blev der foretaget 722 statusopdateringer af de folketingsmedlemmer, der er på Facebook. Det er en stigning på 22,6 procent i forhold til ugen før.

Venstres folketingsmedlemmer postede 189 statusopdateringer, hvilket svarer til 26 procent af det samlede antal statusopdateringer. Socialdemokraternes folketingsmedlemmer postede 168 statusopdateringer, hvilket svarer til 23 procent af det samlede antal. Med 104 statusopdateringer tog Det Radikale Venstres folketingsmedlemmer sig igen af tredjepladsen, med hvad der svarer til 15 procent af statusopdateringerne.

Det konservative Folkepartis folketingsmedlemmer nåede op på 25 statusopdateringer i løbet af ugen, hvilket svarer til 4 procent. Og det er faktisk noget af en forbedring.

Samtidig ser det ud til, at folketingsmedlemmerne fra Dansk Folkeparti vælger at gå lidt stille for tiden. Liselott Blixt, som plejer at være meget aktiv, ligger et godt stykke fra den opdateringsfrekvens, hun plejer at holde. I uge 16 var det mest aktive folketingsmedlem fra Dansk Folkeparti, Marie Krarup, som tegnede sig for næsten en tredjedel af samtlige statusopdateringerne fra Dansk Folkepartis folketingsmedlemmer.

Udviklingen kan ses på grafen, mens fordelingen af statusopdateringer vises på lagkagediagrammet. Procenttallene er afrundet.

Hyllesteds* tabeller i uge 16: Liberal Alliance i front – Venstre under standard – SF i bunden
I uge 16 var det folketingsmedlemmerne fra Liberal Alliance som foretog et bemærkelsesværdigt stort antal statusopdateringer. Det Radikale Venstres og Enhedslistens folketingsmedlemmer fulgte dog meget godt med. Men det er også interessant, at folketingsmedlemmerne fra Det Konservative Folkeparti er mere aktive end folketingsmedlemmerne fra Dansk Folkeparti og SF.

Dansk Folkepartis folketingsmedlemmers aktivitetsniveau ligger for anden uge i træk laver end forventet. Partiets folketingsmedlemmer plejer at være i blandt de mest aktive på Facebook og har på den side af årsskiftet næsten hele tiden ligget et stykke over gennemsnittet.

Og mens det er efterhånden er standarden, at Socialdemokraterne ikke kommer over gennemsnittet af statusopdateringer for folketingsmedlemmerne, så er det lidt overraskende, at se Venstre ligge et stykke under gennemsnittet.

Ugens gennemsnit, der vises som den sorte stiplede linje på grafen, lå på 4,9 statusopdateringer pr. folketingsmedlem.

Hyllesteds lille tabel for uge 16:
Dansk Folkeparti: 3,5
Det Konservative Folkeparti: 3,6
Det Radikale Venstre: 6,1
Enhedslisten: 5,9
Liberal Alliance: 8,2
SF: 3,4
Socialdemokraterne: 3,8
Venstre: 4,3 

Folketingsmedlemmerne fik 2.282 nye followers på Facebook i uge 16
I uge 16 er det igen folketingsmedlemmerne fra Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Venstre, i den rækkefølge, som er gode til at samle nye followers.

Og det viste sig også, at det var en enlig svale, da Socialdemokraterne var bedst til at samle nye followers i uge 15. I uge 16 tabte partiets folketingsmedlemmer tilmed 81 followers.

Med de 2.282 nye followers har folketingsmedlemmerne i alt fået 132.548 nye followers i denne Folketingssamling.

Herunder kan du se fordelingen:
Dansk Folkeparti: 24.831
Det Konservative Folkeparti: 5.975
Det Radikale Venstre: 8.112
Enhedslisten: 18.991
Liberal Alliance: 13.878
SF: 28.153
Socialdemokraterne: 17.315
Venstre: 15.293

Folketingsmedlemmernes samlede antal followers er 19. april 2013 steget til 1.083.767. Socialdemokraterne har stadig flest, efterfulgt af Venstre og SF.

Den samlede fordeling efter 19. april 2013 ser således ud:
Dansk Folkeparti: 56.840
Det Konservative Folkeparti: 34.083
Det Radikale Venstre: 96.199
Enhedslisten: 120.294
Liberal Alliance: 44.014
SF: 172.808
Socialdemokraterne: 321.326
Venstre: 238.203

Total: 1.083.767

*Med Hyllesteds tabeller beregnes aktivitetsniveauet i forholdet mellem antallet af statusopdateringer relativt til antallet folketingsmedlemmer. Hyllesteds lille tabel viser aktivitetsniveauet for en uges statusopdateringer, mens Hyllesteds store tabel beskriver et partis folketingsmedlemmers aktivitetsniveau fra uge til uge og den kan ses på udtrykt på grafen.
Hyllesteds tabeller bygger på en ret enkel metode, som er foreslået af Kasper Hyllested, twitter.com/kasperhyllested. Man tager antallet af statusopdateringer relativt til antal personer/mandater for at givet et retvisende billede.
Fordeler man eksempelvis Socialdemokraternes 43 folketingsmedlemmer, så poster denne gruppe 124 statusopdateringer i denne uge, hvilket giver en fordeling på 2,9 statusopdatering per medlem.

Hver uge samler jeg nogle af de tal og historier, som præger folketingsmedlemmernes gøren og laden på Facebook. Tallene indsamles typisk fredag. Og efterhånden som de bearbejdes henover weekenden, vil jeg poste dem på min Facebookside, www.facebook.com/troelsrunge og på min Google+ konto, www.gplus.to/troelsrunge.
Du kan også følge med på Twitter, hvor jeg er @runello. Mandag eller tirsdag lægger jeg så en opsamling her på bloggen. Er der noget, som du synes jeg skal tage med, så send en mail til tsr@axiome.dk