Så er der valg i Danmark

Selv om der er hele 90 dage til selve valgdagen, er det fra i dag, 20. august 2013, muligt at stemme til kommunal- og regionsvalgene i Danmark. Lokalt har valgkampen mange steder været i gang i lang tid. Mange kandidater har været på gaden, deltaget med stande på lokale markeder, de har oprettet websites, Facebooksider og Twitterkonti. Kandidaterne er med andre ord godt i gang med at sikre sig opbakning blandt de lokale vælgere.

Kommunernes Landsforening, Danske Regioner og Økonomi- og Indenrigsministeriet er ved at gøre klar til en kampagne, som skal få flere til at stemme ved de kommende valg. Og Danske Regioner har netop søsat et nyt website, www.rv13.dk, som skal være med til at hæve valgdeltagelsen og gøre det muligt for kandidaterne, at profilere sig.

Anderledes ser det ud, når man kigger på partiernes og deres Facebooksider. Kun et parti (!), Det Radikale Venstre, har kommunal- og regionsvalget på forsiden af deres website. Og det er kun hos det Radikale Venstre, at man har besværet sig til at oprette en egentlig kandidatbase, hvor man kan finde kandidater i lokalområdet (http://valg.radikale.dk/). Hos de andre partier skal man lede længe efter kandidaterne, hvis man da overhovedet kan finde dem.

Selvom kommunal- og regionsvalg i Danmark er et såkaldt anden-ordensvalg, hvor det primært handler om lokale dagsordener og lokale kandidater, så er det stadig overraskende, at partierne på landsplan ikke forsøger mere og bedre, at fremme deres egne kandidater, samtidig med de forsøger at fremme egne landspolitiske dagsordener.

Det er overraskende, at man ikke bruger partiapparaterne til at styrke partiernes lokale forankring og organisationer, så de bedre vil kunne understøtte kommende landspolitiske valg.

Det er overraskende, at man ikke plejer ”talentmassen” bedre. Mange af de kandidater, som stiller op vil på længere sigt kunne vise sig, at være gode kandidater til andre valg. Og selv om de ikke skulle blive valgt i denne omgang, så har de fået prøvet kræfter med en valgkamp. Det kan vise sig uvurderligt på længere sigt.

Og så er det overraskende, at partierne ikke benytter lejligheden bedre til at knytte an til vælgerne. Ved kommunal- og regionsvalg har partierne en gylden mulighed for at skabe stærke bånd til en lang række mennesker og gøre dem til en del af deres politiske netværk.

Nogle gange virker det som om, at partierne ikke tænker – hverken digitalt eller i flows.

Partiernes hjemmesider
På partiernes websites er det kun hos Det Radikale Venstre, www.radikale.dk, man har besværet sig med en egentlig søgbar kandidatdatabase. Her kan man finde et bredt udsnit af partiets kandidater, men indtil videre er udstyret med emailadresse og telefonnummer. I enkelte tilfælde er det muligt, at finde links til kandidaternes hjemmesider. En ting, som skæmmer kandidatdatabasen er at pagineringen ikke virker. Når man klikker på fx kandidater til region Hovedstaden får man vist, at der er to sider med kandidater. Men når man ønsker at gå til side to, får man listet alle 50 sider med alle kandidater til både kommunal- og regionsvalg. Og det er ikke smart. Heldigvis for Det Radikale Venstre er det formentlig en fejl, som er let at korrigere.

Hos Dansk Folkeparti, www.danskfolkeparti.dk, har de samlet en liste over regionskandidaterne, men besynderligt nok er kandidaterne kun opført med navn, kreds, telefonnummer og emailadresse. Der er ikke links til kandidatwebsites, Facebook eller Twitter. Det er muligt, at finde (nogle) kandidater til kommunalvalget, hvis man leder lidt. Men det er en krævende opgave, som forudsætter, at man ved hvilken lokalforening af Dansk Folkeparti man skal finde.

Hos Det Konservative Folkeparti, www.konservative.dk, kan man finde en oversigt over partiets lokale afdelinger, hvor der i nogle kredse er opført kandidater til både kommunal- og regionsvalg. Men i det fleste tilfælde er der kun opført en emailadresse, i færre en webadresse. Ingen steder linkes der til sociale medier.

Hos Enhedslisten, www.enhedslisten.dk, er det ikke muligt, at finde oplysninger om kandidaterne til hverken kommunal- og regionsvalg.

Hos Liberal Alliance, www.liberalalliance.dk, er det ikke muligt at finde oplysninger om kandidater til hverken kommunal- og regionsvalg.

Hos SF, www.sf.dk, skal man lede efter kandidaterne og det er tvivlsomt om mand finder dem. Man kan prøve at gå via menupunktet Find storkreds og region. Når man er på den side kan man vælge storkredsorganisationer til højre. Er man heldig er der mere information.

Hos Socialdemokraterne, www.socialdemokraterne.dk, kan man ikke umiddelbart finde kandidater, men hvis man leder lidt, så viser det sig, at menupunktet lokalforeninger giver adgang til at se kandidaterne. Desværre skal man vide, at man skal vælge enten Kommune eller Region. Gør man ikke det, får man bare en lang liste med navne, som måske kan være relevante.

Hos Venstre, www.venstre.dk, har de godt nok en politikerdatabase, som ligger på forsiden. Men den er for politikere, som allerede er valgt. Man finder ikke kandidater til hverken kommunal- og regionsvalg. Heller ikke andre steder på siden.

Politik burde være socialt
Når man kigger på partiernes brug af sociale medier, primært Facebook og Twitter, så byder det på nogle lidt triste overraskelser. Den største er, hvor lidt partierne understøtter deres kandidater på de forskellige platforme.

Intet parti har en særskilt fane på Facebook, hvor man promovere kandidaterne eller kommunale og regionale politiske spørgsmål. Det ville ellers være oplagt, at benytte danskernes foretrukne sociale medie til at understøtte kandidaternes valgkamp.

Det er bemærkelsesværdigt, at ingen af partierne udenfor Folketinget, Retsforbundet, Kristendemokraterne, Demokraterne og Forenede Demokrater, bruger Facebook til at profilere deres kandidater. Det ville ellers være oplagt for disse partier, at benytte Facebook til netop den opgave.

På Twitter har fire af folketingets partier oprettet lister, hvor man kan finde nogle af de lokale kandidater. Men de er heller ikke imponerende. Samlet set har partierne opført i alt 87 kandidater. Det Radikale Venstre er igen duksen på Twitter, hvor de har samlet hele 32 kandidater.

Af partierne uden for Folketinget, er det kun Demokraterne, som har oprettet en liste med kandidater. Lige nu er der dog kun tre på den.

Med kun 90 dage igen, har partierne meget arbejde foran sig, hvis de vil understøtte deres egne kandidaters valgkampe digitalt. Og det virker ikke særligt befordrende for kontakten mellem kandidater og vælgere, at partierne ikke faciliterer den proces.

So much to do, so little time.