Autentisk i maj

Så gik det galt igen den 1. maj. Ikke at det kom som nogen overraskelse. Det sker oftere end man tror, men det er selvfølgeligt ikke rart at blive fanget i en fejl og slet ikke, når det handler om, at man ikke helt har styr på grammatikken. Den slags er bare irriterende.

Det måtte Lene Espersen sande, da hun uforvarende var kommet til at skrive Somalien i stedet for Somalia i en statusopdatering 30. april. Kritikken af Espersen blev ved og det fik hende til at rykke ud med denne statusopdatering på Facebook 1. maj:

”Uha uha – kom til at lave en tastefejl og skrev Somalien i stedet for Somalia – ikke den første tastefejl fra min side, det sker jo når det går stærkt- men utroligt at det kan få så mange til tasterne. Dejligt at få bekræftet så mange facebook aktive har fået fuld valuta for skolepengene! Så tak for det !”

Den slags er pinligt. Men det pinlige var ikke så meget fejlen i sig selv, men den at stod i kontrast til den selvfremstilling, som der er brugt lang tid på at bygge op på Facebook. I Espersens tilfælde forsøgte hun efterfølgende at regulere fortællingen ved at benytte tastefejlen som undskyldning. Det kan alle godt forstå. For vi har alle lavet tastefejl. Altså lige bortset fra de læsere, der korreksede hende og fortalte, at der sandelig ikke var tale om en tastefejl, men en stavefejl. Så der var dømt grammatik Bonanza hos Espersen, som nok havde klaret ærterne bedre ved at bare at være autentisk, ærlig eller måske bare ligeglad. Who cares?

Når man bygger en person på Facebook
Men hvad der burde have været den store historie om autencitet, konstruktion og brugen af Facebook til selvfremstilling var den historie, som MetroXpress kørte 3. maj 2013, hvor det fremgik, at hverken Pia Kjærsgaard eller Villy Søvndal selv kan logge på Facebook.

Til MetroXpress forklarer Pia Kjærsgaard: »Hvis jeg for eksempel tager et billede på min iPhone til en koncert, eller hvad det nu måtte være, så sender jeg billedet og en tekst på e-mail til hende, og så lægger hun det ud«.

Der er for så vidt ikke noget nyt i det: Søvndal blev outet i Euroman og Information i december 2102, og diskussionen om Pia Kjærsgaards anvendelse af Facebook har kørt med mellemrum. Hvad skal man så lægge i det?

Et er, at Facebook anvendes til selvfremstilling. Det er en uundgåelig del af det at være en del af et socialt netværk: Man prøver at præsentere sig bedst muligt, når man vil være social. Noget andet er, at man foregøgler andre, at man er social, og at det er en selv der skriver, når det i virkeligheden er en pressemedarbejder, som står for at konstruere ens image på de sociale medier: Så er det propaganda.

Løgnen
Der hvor det går galt, er hvor Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti tilsyneladende ikke har fortalt hele sandheden om hendes brug af sociale medier.

3. december 2012 kørte Ugebrevet A4 eksempelvis en historie om politikernes brug af Facebook med den sigende overskrift: DF-top satser benhårdt på Facebook. I artiklen, hvori Pia Kjærsgaard omtales som Folketingets ukronede Facebook-dronning, kan man læse følgende:

»Jeg må indrømme, at jeg før i tiden ikke var særlig Facebook-interesseret. Men jeg har savnet at kunne lave de her umiddelbare ’det mener jeg-kommentarer’. Og det kan man jo på Facebook,« siger hun og påpeger, at især muligheden for at være højaktuel tiltaler hende.
»Hvis jeg skriver et læserbrev eller et indlæg til en avis, går der tre-fire dage, før det kommer på. På Facebook kommer det på med det samme.

Længere nede i artiklen bliver der skrevet om sammenblandingen mellem det private og det politiske. Det blandingsforhold, som er nøglen til Pia Kjærsgaards succes på Facebook. Her citeres hun for følgende:

»Det er min fornemmelse, at folk også godt kan lide at høre om, hvem jeg er som person. Forleden skrev jeg for eksempel, at jeg var til en Johnny Cash-hyldestkoncert,« siger hun.

Men begge dele kan i sagens natur ikke være sande. Og det er pinligt. Så foretrækker jeg en politiker, der er autentisk med stavefejl og mangler.

Hvad snakkede folketingsmedlemmerne om på Facebook i uge 18?

1. maj
Arbejdernes internationale kamp- og festdag nåede ikke overraskende til tops i uge 18. En del statusopdateringer behandlede naturligvis de uroligheder, der var i forbindelse med bl.a. statsministerens tur til Aarhus og eskapaderne i Fælledparken. Men der blev også fortalt om hyggelige arrangementer i godt selskab. Bemærkelsesværdigt var der flere fra bl.a. Venstre og Liberal Alliance som holdt blå 1. maj. I alt udgjorde 1. maj 23,6 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Partispørgsmål
På andenpladsen i uge 18 er partispørgsmålene – og det skyldes bl. a. Venstres fortsatte mobilisering. Partispørgsmålene udgjorde 6,8 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Personlige spørgsmål
De personlige spørgsmål rykkede en plads op i uge 18. Det er stadig lavere end sædvanligt. De personlige spørgsmål udgjorde imidlertid kun udgjorde 6,7 procent af det samlede antal statusopdateringer, hvilket er lavt for emnet.

Uddannelsesområdet
Lærernes tilbagevenden til skolerne blev fulgt af en pæn del statusopdateringer fra folketingsmedlemmerne. Uddannelsesområdet udgjorde 6,4 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Udenrigspolitiske spørgsmål
Det er en lille overraskelse, at de udenrigspolitiske spørgsmål igen nåede op på femtepladsen. Igen skyldes det at de folketingsmedlemmer, som beskæftiger sig med området, var forholdsvist aktive på Facebook i uge 18. De udenrigspolitiske spørgsmål udgjorde 5,8 procent af det samlede antal statusopdateringer.

730 statusopdateringer
I uge 18 blev der foretaget 730 statusopdateringer af de folketingsmedlemmer, der er på Facebook. Det er et fald på 7,4 procent i forhold til ugen før.

Venstres folketingsmedlemmer postede “kun” 212 statusopdateringer, hvilket svarer til 29 procent af det samlede antal statusopdateringer. Socialdemokraternes folketingsmedlemmer postede 163 statusopdateringer, hvilket svarer til 22 procent af det samlede antal. Det Radikale Venstres folketingsmedlemmer foretog 117 statusopdateringer, hvilket svarer til 16 procent af statusopdateringerne.

SFs folketingsmedlemmer leverede en lille forbedring, mens Det Konservative Folkepartis folketingsmedlemmer holdt skansen på 4 procent.

Selvom Dansk Folkepartis folketingsmedlemmer procentvist ligger på samme niveau, som i sidste uge, ser det ud til at der er bevægelse igen. Eksempelvis er Liselott Blixt ved at nærme sig sit normale aktivitetsniveau på Facebook.
Liberal Alliance postede et mindre antal statusopdateringer og gled fra 9 procent til 8 procent.

Udviklingen kan ses på grafen, mens fordelingen af statusopdateringer vises på lagkagediagrammet. Procenttallene er afrundet.

Hyllesteds tabeller* i uge 18: Det Radikale Venstre tager føringen
Efter at folketingsmedlemmerne fra Liberal Alliance har været mest aktive, har folketingsmedlemmerne fra Det Radikale Venstres overtaget føringen.

Folketingsmedlemmer fra Venstre, Enhedslistens, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti samler sig lige omkring gennemsnittet på 4,7.

Socialdemokraternes aktivitetsniveau faldt en lille smule, mens SFernes aktivitetsniveau steg – men SFs folketingsmedlemmer er stadig på sidstepladsen.
Ugens gennemsnit, der vises som den sorte stiplede linje på grafen, lå på 4,7 statusopdateringer pr. folketingsmedlem.

Hyllesteds lille tabel for uge 18:
Liberal Alliance: 6,3
Det Konservative Folkeparti: 4,3
Socialdemokraterne: 3,7
Socialistisk Folkeparti: 3,2
Venstre: 4,8
Enhedslisten: 4,4
Det Radikale Venstre: 6,9
Dansk Folkeparti: 4,2

Folketingsmedlemmerne fik 3.632 nye followers på Facebook i uge 18
I uge 18 er det igen folketingsmedlemmerne fra Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti, i den rækkefølge, som har været gode til at samle nye followers.

Men i denne uge kan Socialdemokraterne dog følge nogenlunde med, da partiets folketingsmedlemmer fik 611 nye followers. Samtidig er SFs tab blevet vendt til en lille fremgang.

Med de 3.632 nye followers har folketingsmedlemmerne i alt fået 140.097 nye followers i denne Folketingssamling.

Herunder kan du se fordelingen:
Dansk Folkeparti: 25.936
Det Konservative Folkeparti: 6.113
Det Radikale Venstre: 8.245
Enhedslisten: 21.451
Liberal Alliance: 14.348
SF: 28.079
Socialdemokraterne: 17.597
Venstre: 18.328

Folketingsmedlemmernes samlede antal followers er 3. maj 2013 steget til 1.091.316. Socialdemokraterne har stadig flest, efterfulgt af Venstre og SF.

Den samlede fordeling efter 3. maj 2013 ser således ud:
Dansk Folkeparti: 57.945
Det Konservative Folkeparti: 34.221
Det Radikale Venstre: 96.332
Enhedslisten: 122.754
Liberal Alliance: 44.484
SF: 172.734
Socialdemokraterne: 321.608
Venstre: 241.238
Total: 1.091.316

*Med Hyllesteds tabeller beregnes aktivitetsniveauet i forholdet mellem antallet af statusopdateringer relativt til antallet folketingsmedlemmer. Hyllesteds lille tabel viser aktivitetsniveauet for en uges statusopdateringer, mens Hyllesteds store tabel beskriver et partis folketingsmedlemmers aktivitetsniveau fra uge til uge og den kan ses på udtrykt på grafen.

Hyllesteds tabeller bygger på en ret enkel metode, som er foreslået af Kasper Hyllested, twitter.com/kasperhyllested. Man tager antallet af statusopdateringer relativt til antal personer/mandater for at givet et retvisende billede.

Fordeler man eksempelvis Socialdemokraternes 43 folketingsmedlemmer, så poster denne gruppe 124 statusopdateringer i denne uge, hvilket giver en fordeling på 2,9 statusopdatering per medlem.

Hver uge samler jeg nogle af de tal og historier, som præger folketingsmedlemmernes gøren og laden på Facebook. Tallene indsamles typisk fredag. Og efterhånden som de bearbejdes henover weekenden, vil jeg poste dem på min Facebookside, www.facebook.com/troelsrunge og på min Google+ konto, www.gplus.to/troelsrunge.

Du kan også følge med på Twitter, hvor jeg er @runello. Mandag eller tirsdag lægger jeg så en opsamling her på bloggen. Er der noget, som du synes jeg skal tage med, så send en mail til tsr@axiome.dk