Watch and learn

Uge 8 bød på en unødvendig udfordring for regeringen, hvor politikken måtte vige for metakommunikationen, da det kom til en besynderlig konfrontation på Facebook imellem et medlem af Det Radikale Venstre og et medlem af Socialdemokratiet.

18. februar 2013 kl. 10:39 postede Linda Kristiansen, der er stedfortrædende folketingsmedlem for Det Radikale Venstre, på sin Facebookside, en statusopdatering om rufferiloven og et indslag på TV2 Lorry, med et par spørgsmål.

I statusopdateringen taggede Linda Kristiansen, formentlig i den bedste mening, Socialdemokraternes ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff, så han kunne svare på de spørgsmål, der blev rejst. Mindre end to timer senere var der ballade.

Klokken 12:27 havde Rasmus Horn Langhoff nemlig fundet regelsættet frem sammen med den store moderationskost. Og så havde han fået blokeret for Linda Kristiansen og en række andre debattører, hvis synspunkter han ikke delte.

Klokken 14:13, mindre end fire timer senere, var det blevet til en historie på Ekstra Bladet. Her handlede den dog ikke længere om to politikere på Facebook, men var blevet forvandlet til et regeringsanliggende, forstås det af den ironiske overskrift på Ekstra Bladet: ”Stor harmoni i regeringspartierne: Blokerer hinanden på Facebook”.

Principielt set må jeg give Rasmus Horn Langhoff ret: Linda Kristiansen skulle ikke have tagget ham og hun burde have stillet spørgsmålene direkte på hans side, i stedet for at trække ham ind i en debat andetsteds. Men i praksis burde Rasmus Horn Langhoff have sendt hende og de andre debattører en mail, inden han trak blokeringskortet, med en venlig henstilling om at fjerne tagget. Og havde han været mere vaks ved havelågen, så havde han inviteret dem til at stille deres spørgsmål på hans side, så han selv kunne få trafikken og opmærksomheden.

Som det fremstår nu, ser det ud som om Rasmus Horn Langhoff har trukket en teknisk nødbremse og på kluntet vis censureret sine modstandere, for at undgå en diskussion, som ofte er både svær og ophedet. For regeringen kommer det til at se ud som om, at de ikke evner at håndtere en banal samtale mellem partnere, som selv når de er uenige, vil hinanden det bedste.

Og det er skidt, for metakommunikationen på Facebook er ikke ligefrem regeringens store styrke for tiden.

Hvad snakker de om
Men det var ikke moderation, der blev skrevet mest om i uge 8 i statusopdateringer på folketingsmedlemmernes Facebooksider. Herunder finder du ugens top 5 liste over emner, der blev vendt på folketingskandidaternes Facebooksider.

Personligt
Det var igen de personlige ting, der fyldte mest blandt politikernes statusopdateringer på Facebook. Venstre toppede denne del, efterfulgt af Det Radikale Venstres og Dansk Folkepartis folketingsmedlemmer.

SU
Statens Uddannelsesstøtte kom naturligt nok højt på den politiske dagsorden eftersom regeringen spillede ud med en reform af området. Men det var bemærkelsesværdigt, at det var Enhedslistens medlemmer, som postede flest statusopdateringer om emnet. De Radikale var de mest aktive af regeringens folketingsmedlemmer.

Skat
Skat blev det tredjemest omtalte emne i den forgangne uge. Det var i særdeleshed Venstres folketingsmedlemmer, som bragte emnet på bane.

Lokalt
Lokale spørgsmål, som når folketingsmedlemmerne eksempelvis er på besøg i deres kredse, fik forholdsvis stor opmærksomhed i uge 8, men det var stort set kun Venstres og Socialdemokraternes folketingsmedlemmer, der bidrog til snakken.

Socialpolitik
På femtepladsen er socialpolitiske spørgsmål, men det er spredt fægtning. Der er tilsyneladende ikke nogen fælles dagsorden internt i partierne, bortset fra Liberal Alliances kontanthjælpsudspil. Og det løb lidt ud i sandet, da snakken mere kom til at dreje sig om, hvorvidt filmen, Bistandsland som blev lanceret umiddelbart før, var spin eller ej eller om rimeligheden i at kunne modtage kontanthjælp, når man kommer fra Hellerup. Filmen er i skrivende stund blevet vist henved 87.000 gange.

519 statusopdateringer
I uge 8 blev der foretaget 519 statusopdateringer af folketingsmedlemmerne på Facebook, hvilket er en stigning på 21,3 procent i forhold til ugen før.

Venstres folketingsmedlemmer samlet foretog 181 opdateringer. Der er et spring ned til Det Radikale Venstre og Socialdemokraterne, som begge foretog 95 statusopdateringer.

Det Konservative Folkeparti er igen ugens bundskraber. Det blev til fem konservative statusopdateringer. Men med kun 13 statusopdateringer i uge 8 er SF på vej i samme retning.

Hyllesteds tabeller
Som det ses af grafen herover, byder Hyllesteds store tabel for uge 8 på en lille overraskelse, da Dansk Folkepartis folketingsmedlemmer ikke længere var mest aktive på Facebook, men må rykke ned på en andenplads. Dansk Folkepartis aktivitetsniveau er faldet, siden de ramte deres højdepunkt i uge 6.

I den forgangne uge toppede til gengæld Det Radikale Venstres folketingsmedlemmer listen over de mest aktive, mens Enhedslistens og Venstres folketingsmedlemmer må dele tredjepladsen.

Det Konservative Folkepartis folketingsmedlemmer var igen mindst aktive. De er ved at få følgeskab af SFs folketingsmedlemmer, der præsterede et endnu lavere aktivitetsniveau i den første uge efter vinterferien, end i selve ferien.

Hyllesteds lille tabel for uge 8:
Det Konservative Folkeparti: 0,7
Socialistisk Folkeparti: 0,8
Socialdemokraterne: 2,2
Liberal Alliance: 2,9
Venstre 4,1:
Enhedslisten: 4,1
Dansk Folkeparti: 4,5
Det Radikale Venstre: 5,6

Med Hyllesteds tabeller beregnes aktivitetsniveauet i forholdet mellem antallet af statusopdateringer relativt til antallet folketingsmedlemmer. Hyllesteds lille tabel viser aktivitetsniveauet for en uges statusopdateringer, mens Hyllesteds store tabel beskriver et partis folketingsmedlemmers aktivitetsniveau fra uge til uge og den kan ses på udtrykt på grafen.

Hyllesteds tabeller bygger på en ret enkel metode, som er foreslået af Kasper Hyllested, twitter.com/kasperhyllested. Man tager antallet af statusopdateringer relativt til antal personer/mandater for at givet et retvisende billede.

Fordeler man eksempelvis Socialdemokraternes 43 folketingsmedlemmer, så poster denne gruppe 124 statusopdateringer i denne uge, hvilket giver en fordeling på 2,9 statusopdatering per medlem.

Followers
Folketingsmedlemmerne fik 3.763 nye followers på Facebook i uge 8. Og Enhedslisten fik flest nye. Folketingsmedlemmernes samlede antal followers er per 22. februar 2013 steget til 1.037.663. Socialdemokraterne har stadig flest, efterfulgt af Venstre og SF.

Det er stadig SF og Dansk Folkeparti, som har fået samlet flest followers i denne Folketingssamling. Og som det ses af grafen, er de også de eneste partier, der har haft de store udsving i dette kalenderår. Der er heller ikke de store udsving for den seneste uge og antallet af nye followers fordeler sig jævnt mellem partiernes folketingsmedlemmer.

I alt har partierne fået 85.769 nye followers i denne Folketingssamling.
Herunder fordelingen:
Dansk Folkeparti: 19.212
Det Konservative Folkeparti: 1.625
Det Radikale Venstre: 6.916
Enhedslisten: 6.798
Liberal Alliance: 7.813
SF: 28.523
Socialdemokraterne: 7.809
Venstre: 7.073

I løbet af ugen er der kommet 3.763 nye followers til. Og det var Enhedslistens folketingsmedlemmer, som var bedst til at samle nye followers. De fik samlet 1.327 i løbet af ugen og som man kan se på grafen herover, så hæver de sig et godt stykke op over de andre partier.

Det betyder, at den samlede fordeling efter 22. februar 2013 ser således ud:
Dansk Folkeparti: 51.221
Det Konservative Folkeparti: 29.733
Det Radikale Venstre: 95.003
Enhedslisten: 108.101
Liberal Alliance: 37.949
SF: 173.178
Socialdemokraterne: 312.495
Venstre: 229.983
Total: 1.037.663