Skærpende omstændigheder

En historie, som ikke fik mange folketingsmedlemmer til tasterne i uge 15, var at statsministerens hjemmeside, www.hellethorning.dk, var blevet lagt ned, tilsyneladende af et DoS-angreb. Og ifølge flere medier blev det angreb kædet sammen med angreb på KLs hjemmesider, www.kl.dk og www.meretidsammen.dk, samt Socialdemokraternes hjemmeside, www.socialdemokraterne.dk, og DSUs, www.dsu.net. Angreb, som angiveligt skulle være udført af internetaktivisterne fra Anonymous.

Socialdemokraternes hjemmeside overlevede tilsyneladende, med mindre udfald, angrebet, mens Helle Thorning-Schmidts hjemmeside først blev forsøgt genoplivet. Da det ikke lykkedes, valgte man den meget pragmatiske løsning, at pege domænet på statsministerens Facebookside. Praktisk, men man kunne få den tanke, at det ikke var så godt for omdømmet.

Det er naturligvis en alvorlig kriminel handling, at angribe hjemmesider og det er tilmed et demokratisk problem, når det sker med det formål at begrænse andres ytringsfrihed. Og det bliver formentlig ikke mindre af, at det i dette tilfælde var statsministerens. I straffeloven står der ligefrem, at det er en skærpende omstændighed ved kriminelle gerninger, om ”gerningen har baggrund i den forurettedes lovlige ytringer i den offentlige debat”, jf. straffelovens §81., stk. 7.

At angribe hjemmesider er naturligvis en alvorlig kriminel handling, og det er tilmed et demokratisk problem, når det sker med det formål at begrænse andres ytringsfrihed. I dette tilfælde statsministerens. I straffeloven står der ligefrem, at det er en skærpende omstændighed ved kriminelle gerninger, om ”gerningen har baggrund i den forurettedes lovlige ytringer i den offentlige debat”, jf. straffelovens §81., stk. 7.

I hvert fald ét folketingsmedlem på Facebook reagerede, og det var den socialdemokratiske IT-ordfører, Trine Bramsen, der på sin Facebookside ikke var sen til at se en sammenhæng til den verserende konflikt mellem KL og DLF. Hun skrev således direkte henvendt til formanden for DLF, Anders Bondo:

Kære Anders Bondo. Selvom du ikke har ansvaret for hacker-angrebene, vil jeg stadig opfordre dig til at tage afstand fra dem, inden det går ud over de næste. Betalingsmidlet i et demokrati er argumenter – ikke ødelæggelse af kommunikationskanaler. Du er forbillede for så mange lærere – og har derfor et særligt ansvar for at vise vejen frem for demokratiet.

Udfaldet mod Bondo er besynderligt – og i den her sammenhæng er det en skærpende omstændighed, at Trine Bramsen er Socialdemokraternes IT-ordfører. I stedet for at kaste med skyld og skam mod nogen, der åbenlyst hverken har lod eller del i gerningen, burde hun holde krudtet tørt og afvente, at politiet fandt frem til gerningsmanden. De har allerede nappet den 15 årige dreng, som stod bag angrebet på KL, så mon ikke der er en god chance for, at de også finder den person, som stod bag angrebet på statsministerens side?

Men udfaldet er også besynderligt, fordi det ikke ligefrem er befordrende for relationen til de lærere, der endnu er socialdemokratiske vælgere.

Samtidig med at Trine Bramsen brugte tid på dette, rullede oppositionens forberedelse til valgkamp videre mange andre steder, blandt andet med en intensivering af jagten på nye medlemmer og vælgere. Men det bliver formentlig ikke ret svært for dem.

Hvad snakker de om?

—”The horror! The horror!”
Joseph Conrad

For første gang i flere uger har et politisk spørgsmål, nemlig forhandlingerne om lærernes arbejdstidsregler, fundet vej til toppen af emner, som folketingsmedlemmerne har behandlet i deres statusopdateringer. Derudover fyldte to kvinder godt på politikernes top fem liste i uge 15. Den ene er Marie Krarup, der er folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, hvis udtalelser gav anledning til en del vrede. Den anden er Margaret Thatcher, hvis død gav anledning til en mange refleksioner.

Erhverv & arbejdsmarkedet
Det har i den grad været Enhedslistens fortjeneste, at arbejdsmarkedsemnet kom på førstepladsen i denne uge. Af deres samlede 49 statusopdateringer i uge 15 drejede 24 sig om demonstrationer, lock out, regeringen og KL. Men også Socialdemokraterne, Venstre og Det Radikale Venstre blandede sig i snakken. Samlet set udgjorde emnet 10,0 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Personlige spørgsmål
De personlige spørgsmål blev henvist til en andenplads i uge 15 i forhold til uge 14 hvor Folketingsmedlemmerne endnu havde ikke fået rystet påsken af sig. For nogle blev påskens samvær med børnene endda forlænget, da KLs lock out af lærerne gik i gang i umiddelbar forlængelse af ferien. De personlige spørgsmål udgjorde 9,5 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Marie Krarup
Marie Krarup har fået virtuelle tæsk hele ugen, efter hun kastede sig ud i omfattende beskrivelser af de ritualer hun stødte ind i, da hun mødte Maorier og frugtbarhedssymboler under en officiel rejse til New Zealand. Det er især folketingsmedlemmer fra SF, Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre, der havde behov for at kommentere Krarups faux pas. Og så Krarup selv, der tegnede sig for omkring 25 procent af alle statusopdateringerne om hendes New Zealandske eventyr. Emnet udgjorde samlet set 8 procent af folketingsmedlemmernes statusopdateringer.

Diverse
Diverse-kategorien omfattede i uge 15 statusopdateringer om folketingsmedlemmernes omvisninger på Christiansborg, sikring af ditto med Bornholmsk granit, og så en del omtale af den manglende markering af 9. april på Frihedsmuseet, men modsvarende flagning på Borgen. Diverse-kategorien udgjorde 7,0 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Margaret Thatcher
Det var mestendels folketingsmedlemmer fra Venstre og Det Konservative Folkeparti, som kommenterede Margaret Thatchers død. Venstres Søren Pind benyttede elegant lejligheden til at causere over Reagans individualistiske orientering, frem for Thatchers “We”, samt at pege på de rødes formidable deroute fra tiden før historien sluttede til nu. Margaret Thatchers død udgjorde 5,4 procent af det samlede antal statusopdateringer.

589 statusopdateringer

Venstres folketingsmedlemmer postede 166 statusopdateringer, hvilket svarer til 28 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Socialdemokraternes folketingsmedlemmer postede 127 statusopdateringer, hvilket svarer til 22 procent af det samlede antal.

Det Radikale Venstres folketingsmedlemmer tog sig af tredjepladsen med 111 statusopdateringer, hvilket svarer til 19 procent.

Det konservative Folkepartis folketingsmedlemmer nåede kun op på 18 statusopdateringer i løbet af ugen, hvilket svarer til 3 procent.

Det mest interessante er nok, at folketingsmedlemmerne fra Dansk Folkeparti har været påfaldende stille. Den mest stille af alle, er Liselott Blixt. Hun plejer ellers at kunne lufte meninger om mangt og meget – og sundhed. Det kunne indikere, at der har været en manglende lyst til at gå i brechen for Marie Krarup, som i øvrigt tegner sig for næsten en tredjedel af statusopdateringerne fra Dansk Folkeparti.

Udviklingen kan ses på grafen, mens fordelingen af statusopdateringer vises på lagkagediagrammet. Procenttallene er afrundet.

Hyllesteds* tabeller i uge 15: Voldsomt drop i aktivitetsniveauet hos Dansk Folkeparti
I uge 15 var det folketingsmedlemmerne fra Det Radikale Venstre, samt Liberal Alliances og Enhedslisten folketingsmedlemmer, der var mest aktive, mens folketingsmedlemmerne fra SF, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti rammer bunden.

Det mest bemærkelsesværdige ved uge 15 er, at Dansk Folkepartis folketingsmedlemmers aktivitetsniveau faldt meget voldsomt. De plejer at være i blandt de mest aktive på Facebook og har på denne side af årsskiftet hele tiden ligget et stykke over gennemsnittet.

Selvom Socialdemokraterne er mere aktive i denne uge, så kommer de ikke over gennemsnittet af statusopdateringer for folketingsmedlemmerne.

Ugens gennemsnit, der vises som den sorte stiplede linje på grafen, lå på 3,8 statusopdateringer pr. folketingsmedlem.

Hyllesteds lille tabel for uge 15:
Dansk Folkeparti: 2,8
Det Konservative Folkeparti: 2,6
Det Radikale Venstre: 6,5
Enhedslisten: 4,5
Liberal Alliance: 4,7
Socialdemokraterne: 2,9
Socialistisk Folkeparti: 2,6
Venstre: 3,8

Folketingsmedlemmerne fik 4.385 nye followers på Facebook i uge 15
I uge 15 har Socialdemokraterne været bedst til at samle nye followers. Det er i særdeleshed Helle Thorning-Schmidt, der har tiltrukket de nye, men Fødevareminister Mette Gjerskov og Finansminister Bjarne Corydon har også bidraget til stigningen.

Men folketingsmedlemmerne fra Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Venstre, i den rækkefølge, er fortsat gode til at samle nye followers. I alt har partierne fået 130.266 nye followers i denne Folketingssamling. Herunder kan du se fordelingen:
Dansk Folkeparti: 24.227
Det Konservative Folkeparti: 5.912
Det Radikale Venstre: 7.956
Enhedslisten: 17.912
Liberal Alliance: 13.714
SF: 28.400
Socialdemokraterne: 17.396
Venstre: 14.749

Folketingsmedlemmernes samlede antal followers er 12. april 2013 steget til 1.081.485. Socialdemokraterne har stadig flest, efterfulgt af Venstre og SF.
Den samlede fordeling efter 12. april 2013 ser således ud:
Dansk Folkeparti: 56.236
Det Konservative Folkeparti: 34.020
Det Radikale Venstre: 96.043
Enhedslisten: 119.215
Liberal Alliance: 43.850
SF: 173.055
Socialdemokraterne: 321.407
Venstre: 237.659

Total: 1.081.485

*Med Hyllesteds tabeller beregnes aktivitetsniveauet i forholdet mellem antallet af statusopdateringer relativt til antallet folketingsmedlemmer. Hyllesteds lille tabel viser aktivitetsniveauet for en uges statusopdateringer, mens Hyllesteds store tabel beskriver et partis folketingsmedlemmers aktivitetsniveau fra uge til uge og den kan ses på udtrykt på grafen.

Hyllesteds tabeller bygger på en ret enkel metode, som er foreslået af Kasper Hyllested, twitter.com/kasperhyllested. Man tager antallet af statusopdateringer relativt til antal personer/mandater for at givet et retvisende billede.

Fordeler man eksempelvis Socialdemokraternes 43 folketingsmedlemmer, så poster denne gruppe 124 statusopdateringer i denne uge, hvilket giver en fordeling på 2,9 statusopdatering per medlem.

Hver uge samler jeg nogle af de tal og historier, som præger folketingsmedlemmernes gøren og laden på Facebook. Tallene indsamles typisk fredag. Og efterhånden som de bearbejdes henover weekenden, vil jeg poste dem på min Facebookside, www.facebook.com/troelsrunge og på min Google+ konto, www.gplus.to/troelsrunge.

Du kan også følge med på Twitter, hvor jeg er @runello. Mandag eller tirsdag lægger jeg så en opsamling her på bloggen. Er der noget, som du synes jeg skal tage med, så send en mail til tsr@axiome.dk