På vej mod hollandske tilstande?

Benny Engelbrecht på TwitterWeber Shandwick har undersøgt brugen af sociale medier i hollandsk politik, hvor Twitter er vigtigst for politikerne. Men Twitter bruges ikke til at kommunikere med borgerne, men næsten eksklusivt med de politiske journalister.

Ifølge undersøgelsen har de hollandske parlamentsmedlemmer og de politiske journalister flyttet deres offline adfærd online. Her følger de hinanden – og begge parter ignorer tilsyneladende borgerne og deres interesser (også selvom de er trending på Twitter).

Jeg synes, at kunne spore en tilsvarende tendens i Danmark det seneste stykke tid, hvor flere politikere rykker over på Twitter. Nogle gør det fordi, de synes, at Facebook har udviklet sig til en “gammel elevfest”, som ingen rigtigt gider deltage i (Lex Heunicke). En del oplever tonen på Facebook, som direkte skinger.

Og en del gør det, fordi der er umiddelbart er større gevinster at høste i forhold til at kunne sætte dagsordenen. Eksempelvis konstaterede Benny Engelbrecht, i sidste uge på Twitter, at “den professionelle værdi af Twitter er jo også langt større end FB – fx newsflow”. Og han har givetvis ret i, at kommunikationen med de politiske journalister via Twitter er den nemmeste vej fra de sociale medier til nyhedsmedierne.

Men samtidig er tendensen ikke entydig, da flere politikere stadig er aktive på Facebook (Også Engelbrecht, som faktisk gør det godt på både Twitter og Facebook, hvor han er stabil i sin deltagelse). Endnu. For det store spørgsmål er, om vi er på vej mod hollandske tilstande i Danmark, hvor borgerne bliver skåret ud af kommunikationsligningen på de sociale medier? Hvad får det af betydning for meningsdannelsen?

Og sidst, men ikke mindst, hvad gør det ved politikernes forhold til vælgerne? Det sidste spørgsmål er aktualiseret af den nyligt offentliggjorte Twittercensus, som viste, at andelen af aktive på Twitter er lavt i Danmark. Og at andelen af meget aktive begrænser sig til omegnen af 10.000 brugere. Hvis politikerne ensidigt prioritere Twitter, kan det ende med en politisk Twitterboble, hvor eliten snakker om den politiske dagsorden med sig selv.

Og det er jo ikke særligt socialt.

Du kan læse mere om Weber Shandwicks undersøgelse her.

Og du kan læse mere om Twittercensus her og Kajsa Hartig blogpost om Twittercensus: New Twitter report : 640 000 Swedish Twitter accounts.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *