Økonomi, Syrien og lakridspiber

Der var to spørgsmål, som lå højt blandt statusopdateringerne i uge 35 og det var økonomien og Syrien. Et emne, som overraskende nåede højt op på dagsordenen, var den besynderlige sag om lakridspiber. Emnet nåede ind som sjette mest omtalte emne med hele 34 statusopdateringer.

Partilederrunden på Facebook i uge 35
Det blev til 41 statusopdateringer fra partilederne i uge 35 og de blev jævnt fordelt, selvom Margrethe Vestager stikker ud med hele 12 statusopdateringer, hvilket betyder at hun stod for lidt over 29 procent af partiledernes samlede antal statusopdateringer.

Der er imidlertid et par andre ting, som er meget bemærkelsesværdige i uge 35.

Den største overraskelse er nok, at statsminister Helle Thorning-Schmidt var mere end almindeligt aktiv på Facebook i uge 35. Hun fik postet hele 6 statusopdateringer og det er meget for statsministeren. Jeg kan ikke mindes, at jeg har set tilsvarende aktivitet siden folketingsvalget i 2011. Den pludselige aktivitet bliver ikke mindre interessant af, at finansminister Bjarne Corydon samtidig har været ligeså aktiv på Facebook. Det er vist aldrig sket før. Aktiviteten åbner mindst for to spørgsmål: Kan statsministeren holde formen? Hvad er den pludselige aktivitet et udtryk for?

Den anden (lille) overraskelse, er at Lars Løkke Rasmussen, som eller plejer at have en jævn aktivitet på Facebook, var helt fraværende i uge 35. Sidst det skete var i slutningen juli, hvor sommeren prægede aktiviteterne. Fraværet af Venstres formand er interessant, da det sker i den uge, hvor statsministeren er mest aktiv og hvor der bliver fremlagt finanslovsforslag fra regeringen. Det rejser spørgsmålet, hvad er den pludselige mangel på aktivitet et udtryk for?

Herunder er oversigten over partilederne, sorteret efter antal statusopdateringer:

Margrethe Vestager 12
Lars Barfoed 7
Kristian Thulesen Dahl 6
Anders Samuelsen 6
Helle Thorning-Schmidt 6
Johanne Schmidt-Nielsen 3
Annette Lilja Vilhelmsen 1
Lars Løkke Rasmussen 0

127 folketingsmedlemmer var aktive på Facebook i uge 35. 
I uge 35 var 127 folketingsmedlemmer aktive på Facebook. Det svarer til, at 77 procent af folketingsmedlemmerne på Facebook postede mindst én statusopdatering i løbet af ugen.

Kigger man på aktiviteterne i forhold til, hvor mange der har foretaget en statusopdatering i løbet af de seneste 30 dage, så drejer det sig om 142 folketingsmedlemmer af de 165 der er på Facebook, hvilket svarer til 86 procent af folketingsmedlemmerne på Facebook.

Kigger man på partitilhørsforholdet har alle fra Det Radikale Venstre været aktive i denne uge. Hos Det Konservative Folkeparti er det næsten alle, 86 procent. Dansk Folkeparti er igen på tredjepladsen og her var 82 procent aktive i uge 35.

Venstres folketingsmedlemmer overrasker igen med et forholdsvist lavt aktivitetsniveau, det men SF og Liberal Alliance som dele sidstepladsen med de færreste aktive folketingsmedlemmer. For begge partier er det kun 67 procent af folketingsmedlemmerne på Facebook, som bidrog i uge 35.

I denne opgørelse er folketingsmedlemmernes statusopdateringer sat i forhold til tid, dvs. hvornår hver enkelt politiker har gennemført den seneste statusopdatering i intervallerne indenfor den seneste uge, måned, kvartal, et halvt år, et år eller længere. Og kigger man på lagkagediagram A kan man se fordelingen fra aktivitet indenfor den seneste uge til længere tid, mens hvis man kigger man på det søjlediagram, der hedder B, så kan man se, hvordan aktiviteten fordeler sig på tværs af partierne.

36 folketingsmedlemmer var meget aktive
Af de 127 folketingsmedlemmer, der foretog mindst en statusopdatering på Facebook i uge 35, var der 36 folketingsmedlemmer, som var meget aktive på Facebook. Det er de folketingsmedlemmer, som havde en høj grad af aktivitet, dvs. postede 7 eller flere statusopdateringer. I uge 35 udgjorde de 28 procent af de aktive folketingsmedlemmer på Facebook.

Gruppen med middelaktivitet, dvs. som postede mellem 4 til 6 statusopdateringer i løbet af ugen, bestod af 30 folketingsmedlemmer.

Der var 61 folketingsmedlemmer i de to sidste grupper, som postede 2 til 3 statusopdateringer eller bare én. Fordelingen kan se i lagkagediagram C, mens diagram D viser fordelingen af de aktive bruger efter parti.

Kigger man på tilhørsforholdet for de meget aktive, kan man se at der er 10 fra hhv. Venstre og Socialdemokraterne, 5 fra Det Radikale Venstre og 4 fra Dansk Folkeparti. Der er 2 fra Liberal Alliance, SF og Det Konservative Folkeparti. Enhedslisten havde kun et folketingsmedlem blandt de meget aktive. Fordelingen kan se på diagram E og på diagram F.

Listen over de 36 mest aktive er herunder:
Uffe Elbæk (B)
Søren Pind (V)
Morten Marinus (O)
Liselott Blixt (O)
Manu Sareen (B)
Pia Olsen Dyhr (F)
Rasmus Horn Langhoff (S)
Mette Gjerskov (S)
Martin Geertsen (V)
Karin Gaardsted (S)
Karen Johanne Klint (S)
Anni Matthiesen (V)
Margrethe Vestager (B)
Jakob Engel-Schmidt (V)
Ole Birk Olesen (I)
Kristian Jensen (V)
Sofie Carsten Nielsen (B)
Kristian Pihl Lorentzen (V)
Hans Andersen (V)
Mikkel Dencker (O)
Mogens Jensen (S)
Benny Engelbrecht (S)
Andreas Frost Steenberg (B)
Magnus Heunicke (S)
Karen Hækkerup (S)
Erling Bonnesen (V)
Esben Lunde Larsen (V)
Brian Mikkelsen (C )
Søren Espersen (O)
Lars Barfoed (C )
Nikolaj Barslund Villumsen (Ø)
Simon Emil Ammitzbøll (I)
Ida Auken (F)
Sophie Hæstorp Andersen (S)
Jesper Petersen (S)
Fatma Øktem (V)

Hvad snakkede folketingsmedlemmerne om på Facebook i uge 35?

Økonomi
Økonomi kom som de meste omtalte emne i uge 35 og det var finanslovsdiskussionerne, som trak emnet op. Det var overvejende folketingsmedlemmer fra Socialdemokratiet, Venstre og Det Radikale Venstre, som postede om emnet, der udgjorde 10,1 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Syrien
Situationen i Syrien kom ind på en klar andenplads og det skyldes primært aktivitet blandt Venstres folketingsmedlemmer, som postede 26 statusopdateringer om emnet. De socialdemokratiske folketingsmedlemmer nåede op på 13 statusopdateringer om Syrien, mens Enhedslistens folketingsmedlemmer postede 12, hvilket svarer til lidt over 35 procent af Enhedslistens statusopdateringer i uge 35. Samlet set udgjorde emnet 9,8 procent af alle statusopdateringer.

Socialpolitik og Pride
De socialpolitiske emner blev løftet op af folketingsmedlemmernes deltagelse i årets Pride. Emnet udgjorde 7,9 procent af alle statusopdateringer.

Lokalt
De lokale emner rykkede ned på fjerdepladsen i uge 35. Og igen var det primært folketingsmedlemmer fra Venstre som skrev om de lokale sager i deres statusopdateringer. Emnet udgjorde 7,3 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Kommunal- & regionsvalg 2013
Kommunal- & regionsvalg 2013 rykkede ned på listens femteplads, hvor det folketingsmedlemmer fra Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti der snakkede om det igangværende valg og valgkampen. Emnet udgjorde 6,7 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Hyllesteds tabeller* i uge 35: Dansk Folkeparti & Det Radikale Venstre mest aktive på Facebook
Folketingsmedlemmerne fra Dansk Folkeparti & Det Radikale Venstre var de mest aktive på Facebook og begge partiers folketingsmedlemmer lå i uge 35 et godt stykke over gennemsnittet på Facebook.

Lige under gennemsnittet ligger Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og
Socialdemokraterne, mens Enhedslisten og SF’erne stadigt ligger på et forholdsvist lavt aktivitetsniveau.

Fordelingen af aktivitetsniveau er stort set tilbage til det “normale” billede efter Venstres folketingsmedlemmer havde et dyk i aktivitetsniveauet i uge 34.

Gennemsnittet vises som den stiplede linje på grafen og det lå i uge 35 på 4,3 statusopdateringer pr. folketingsmedlem.

Hyllesteds lille tabel for uge 35:
Dansk Folkeparti 6,8
Det Konservative Folkeparti 3,7
Det Radikale Venstre 6,8
Enhedslisten 3,1
Liberal Alliance 3,9
Socialistisk Folkeparti 2,6
Socialdemokraterne 3,6
Venstre 4
AVG 4,3

Folketingsmedlemmerne foretog 675 statusopdateringer i uge 35
I uge 35 blev der foretaget 675 statusopdateringer af de folketingsmedlemmer, der er på Facebook. Det er en stigning på kun 1,2 procent i forhold til ugen før.

Efter et dyk i sidste uge var det igen Venstres folketingsmedlemmer, som samlet fik postet flest statusopdateringer, mens Socialdemokraterne blev henvist til andenpladsen, selvom de næsten holdt sidste uges kadence.

En række partier havde forholdsvist lave tal for antal statusopdateringer. Det drejer sig om SF, Det Konservative Folkeparti, Enhedslistens og Liberal Alliance.

Udviklingen for de seneste 8 uger kan ses på grafen, mens fordelingen af statusopdateringer vises på lagkagediagrammet. Procenttallene er afrundet.

Folketingsmedlemmerne fik 1.134 nye followers på Facebook i uge 35
Der var ikke de store forskelle i tilvæksten af followers i uge 35, hvor folketingsmedlemmerne fik 1.134 nye followers på Facebook. Og samtidig var tilvæksten forholdsvis jævnt fordelt.

Udviklingen minder meget om den der var i uge 34, hvor folketingsmedlemmerne fra Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Venstre fik hentet flest followers, de andre partiers folketingsmedlemmer færre og ingen tabte followers.

Med de 1.134 nye followers har folketingsmedlemmerne i alt fået 9.200 nye followers siden 28. juli 2013.

Herunder kan du se fordelingen:
Dansk Folkeparti 3.196
Det Konservative Folkeparti 145
Det Radikale Venstre 521
Enhedslisten 432
Liberal Alliance 353
SF 823
Socialdemokraterne -1.882
Venstre 5.612

På grafen ses udviklingen for de seneste 8 uger.

Folketingsmedlemmernes samlede antal followers er per 31. august 2013 på 1.109.699.

Socialdemokraterne har stadig flest, efterfulgt af Venstre og SF. Den samlede fordeling ser således ud:

Dansk Folkeparti 64.286
Det Konservative Folkeparti 35.696
Det Radikale Venstre 97.901
Enhedslisten 124.994
Liberal Alliance 46.040
SF 172.804
Socialdemokraterne 321.515
Venstre 246.463


*Med Hyllesteds tabeller beregnes aktivitetsniveauet i forholdet mellem antallet af statusopdateringer relativt til antallet folketingsmedlemmer. Hyllesteds lille tabel viser aktivitetsniveauet for en uges statusopdateringer, mens Hyllesteds store tabel beskriver et partis folketingsmedlemmers aktivitetsniveau fra uge til uge og den kan ses på udtrykt på grafen.

Hyllesteds tabeller bygger på en ret enkel metode, som er foreslået af Kasper Hyllested, https://twitter.com/kasperhyllested. Man tager antallet af statusopdateringer relativt til antal personer/mandater for at givet et retvisende billede.

Fordeler man eksempelvis Socialdemokraternes 43 folketingsmedlemmer, så poster denne gruppe eksempelvis 124 statusopdateringer i en uge, hvilket giver en fordeling på 2,9 statusopdatering per medlem.


Ovenstående blev først offentliggjort 3. september 2013 på www.facebook.com/troels.runge

Jeg har samlet tallene her på bloggen for historikkens og fuldstændighedens skyld. Derfor er det ikke muligt, at kommentere dem yderligere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *