JP/Politikens Hus på støtten

6. februar 2013 kunne JP/Politikens Hus præsentere et overskud på 144 millioner kr. og 1,1 milliard kr. i fri likviditet. Koncernen har opnået, hvad de med egne ord kalder for et »tilfredsstillende« resultat.

Det er dejligt at høre. I årevis har man skulle lægge øre til den ene klagesang efter den anden; om udfordringerne fra digitaliseringen, om dybe links, om konkurrencen fra søgemaskiner og sociale medier. Og om hvor svært det var for dagbladene at finde forretningsmodeller, som virkede tilstrækkeligt effektive til, at de kunne bedrive dybdeborende journalistik, så samfundet kunne opretholde driften af en fri og kritisk presse som garant for demokratiet.

Og selv om overskuddet er dalet fra 175 mio. kr. i 2011, er der stadig al mulig grund til at gratulere JP/Politikens Hus med deres succes. Godt gået! Tillykke.

Men kæden hopper af, når man samtidig kan konstatere, at JP/Politikens Hus har fået et foreløbigt tilskud på 39.385.186 kr. i 2012 til publikationerne Morgenavisen Jyllands-Posten og Politiken. Til sammenligning fik Morgenavisen Jyllands-Posten 25.788.209 kr. i endeligt tilskud fra Dagbladspuljen i 2011, mens Politiken måtte nøjes med 19.865.626 kr. Læg dertil at Ekstra Bladet, som indgår i koncernen, i 2012 har fået et foreløbigt tilskud på 11.353.327 og i 2011 modtog 11.693.196 i endeligt tilskud fra Dagbladspuljen.

Helt personligt giver den slags tal mig lyst til at råbe meget højt: “lad falde, hvad ej kan stå” og kræve, at man fjerner tilskudsordningerne. Men jeg kan også godt se en form for fornuft i, at samfundet sørger for, at uafhængige og kritiske medier sikres.

Jeg kan også godt se visdommen i, at den nyligt indgåede medieaftale skal sikre, at dagbladene går fra distributionsstøtte til produktionsstøtte – altså, at man støtter “journalister og redaktionelt indhold i stedet for papir og tryksværte”.

Men måske skulle parterne bag medieaftalen sætte sig tilbage til forhandlingsbordet, så det sikres, at mediestøtten enten skal tilbagebetales, når modtageren får overskud, eller gives som en underskudsgaranti – med loft på. Måske ville der så være råd til blandt andet at sikre innovation, nye uafhængige medier og f.eks. Ingeniøren.

Indtil man har en ny aftale, ville det klæde JP/Politikens Hus at tage ansvar og tilbagebetale den udbetalte støtte. Alt andet er amoralsk.

Besøg JP/Politikens Hus på www.jppol.dk og læs også:
06.02.2013: MediaWatch: Solidt, men dalende overskud i JP/Politikens Hus,
06.02.2013: Politiken: JP/Politikens Hus præsenterer »tilfredsstillende« resultat
Pressemeddelelse, 18. januar 2013: Omlægning af mediestøtten på plads

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *