Fuldt hus for de radikale på Twitter

I dag kom kulturminister Marianne Jelved på Twitter, og dermed er alle det Radikale Venstres folketingsmedlemmer på Twitter. Det er ikke nogen overraskelse i sig selv, at de radikale er det parti der først får alle folketingsmedlemmer på Twitter, for hvis man bare det mindste aktiv på Twitter, fx følger hashtagget #dkpol, vil man ofte se aktive radikale politikere der. Det er dog stadig et særtilfælde i dansk politik, at et parti og dets medlemmer er så aktive og dominerende som de radikale, og dagens fulde hus i partiet er en fin anledning til at kigge lidt på tilstanden blandt samtlige danske folketingsmedlemmer på Twitter.

Lige nu finder man 115 folketingsmedlemmer på Twitter. Det betyder at 64,3 procent af Folketingets medlemmer er at finde på Twitter, og det er det hidtil største antal politikere, jeg har registreret på Twitter, siden jeg begyndte at holde øje med dem der. I søjlediagrammet herunder ses udviklingen fra 2010 og frem til i dag.

11042014radTW001
*2010 er medtaget for at illustrere en generel udvikling, men Folketingets sammensætning i 2010 var naturligvis anderledes end efter valget i 2011.

At der er tale om det største antal politikere på Twitter til dato, er dog ikke en garanti for, at de anvender Twitter aktivt. Der er stor forskel på, hvor meget medlemmerne gør brug af Twitter. Og om de overhovedet bruger deres Twitterkonti til andet end som placeholdere. Gør man aktivitet op efter antal tweets i forhold til tid, så får man en fordeling, hvor 48 procent er meget aktive, 33 procent er aktive, 18 procent er inaktive, og 1 procent har en beskyttet konto. Det forhold vises på diagrammet herunder.

11042014radTW002
Meget aktiv = mindst 20 tweets indenfor 30 dage. Aktiv = mindst 2 tweets indenfor 30 dage. Inaktiv ingen tweets de seneste 30 dage.

Ser man på fordelingen af de meget aktive, de aktive og de inaktive fordelt på partier, så viser det sig ikke overraskende, at folketingsmedlemmerne fra det Radikale Venstre generelt er meget aktive. Kun to ud af de 17 folketingsmedlemmer er ”kun” aktive, mens hele 15 folketingsmedlemmer er meget aktive. Det Radikale Venstre efterfølges af Socialdemokraterne med 15 meget aktive og 10 aktive, Venstre med 7 aktive og 16 aktive. Fordelingen vises på søjlediagrammet herunder.

11042014radTW003

Kigger man på fordelingen mellem partierne, som det vises på søjlediagrammet herunder, er Liberal Alliance det parti efter de radikale, der har den største andel af deres folketingsmedlemmer på Twitter, idet partiet har 77,8 en andel på procent. Det er svært at se, at den kan komme meget højere op inden næste valg, med mindre Leif Mikkelsen skulle tage springet. Og så går det stærkt ned af. Partierne Socialistisk Folkeparti, Venstre og Det Konservative Folkeparti har alle en andel på mellem 70 og 60 procenter af deres folketingsmedlemmer. Socialdemokraterne og Enhedslisten har hver en andel under 60 procent, og i bunden finder man Dansk Folkeparti med en andel på 45,5 procent af folketingsmedlemmerne på Twitter.  Det vises på søjlediagrammerne herunder, hvor det første viser andelen i procent og hvor det andet viser antallet af folketingsmedlemmer på Twitter.

11042014radTW004

11042014radTW005

Tweeps!
Også når man ser på antallet af følgere på Twitter, de såkaldte tweeps, indtager de radikale politikere en særstatus. Folketingsmedlemmerne har tilsammen 374.198 tweeps, men her tegner de radikale folketingsmedlemmer sig for hele 136.037. Det er en andel på 36,4 procent. Til sammenligning har Venstre 87.801 tweeps, altså en andel på 23,5 procent. Og Socialdemokraterne har 70.198 tweeps, en andel på 18,8 procent.

Der er naturligvis ikke tale om en homogen fordeling af tweeps, men mere tale om at en række politikere er gode til at samle mange følgere. Blandt de radikale er der fem, som har været gode til at samle flere end 5.000 tweeps. Det drejer sig naturligvis om partiets politiske leder, Margrethe Vestager som leder feltet med hele 53.293 tweeps. Men også Morten Østergaard, Sofie Carsten Nielsen, Ida Auken og Manu Sareen følges af mange.  Og selv de politikere, som har under 5.000 følgere, er veletablerede, med pæne antal følgere.

Nogle vil formentlig argumentere med, at det på den danske Twitter-scene ikke handler om størrelsen, men om at man har det rigtige publikum. Og det er formentlig rigtigt et langt stykke af vejen, men det er nu stadig bemærkelsesværdigt, at de radikale kan tiltrække så mange tweeps. Det kunne tyde på, at de radikale folketingsmedlemmer for det første kommer ud over gruppen af meget interesserede på Twitter, og for det andet, at de formentlig følges af de samme personer på tværs af sociale medier (primært Facebook, men sikkert også på Instagram). Hvis den mediemultipleksitet er tilfældet, kan det betyde, at de radikale politikere har en solid gruppe af meget loyale følgere, hvilket kun kan siges at være godt.

11042014radTW006

Partilederne på Twitter
Det ville været synd at påstå, at Twitter har været et højt prioriteret socialt medie blandt de danske partiledere. Halvdelen af partilederne er på Twitter, men kun to gør brug af mediet med en regelmæssighed, som indikerer reel deltagelse og interesse. Det er naturligvis det Radikale Venstres politiske leder, Margrethe Vestager, som er Twitter-dronningen i dansk politik. Og det har hun været i flere år uden reel konkurrence fra de øvrige partiledere. Den anden partileder, som i dag anvender Twitter meget aktivt, er Pia Olsen Dyhr, formand for SF.

Venstres Lars Løkke Rasmussen havde sin genkomst på Twitter 29. januar i år, hvor indsatsen siden mildest talt har virket sporadisk. Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen har været på Twitter siden 2011, men han er først begyndt at benytte Twitter her i 2014, og heller ikke her kan indsatsen kategoriseres som intensiv.

De fraværende partiledere på Twitter tæller Lars Barfoed, Det Konservative Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti, Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslisten samt statsminister, Helle Thorning-Schmidt, Socialdemokraterne.

Tallene i denne blogpost er indsamlet fra 2010og frem til i dag, 11. april 2014.

Du kan finde en liste med de 115 folketingsmedlemmer på Twitter her

 

2 Replies to “Fuldt hus for de radikale på Twitter”

  1. Tak for det Astrid
    Du siger bare til, hvis du skal bruge tal. Der er flere, hvor de kommer fra 😉
    Alt godt
    Troels

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *