Det kræver tid, form og rutine

Herover vises fordelingen af antallet af statusopdateringer i forhold til antallet af et partis folketingsmedlemmer på Facebook i uge 5.

Hvad snakker de om
Det var ikke, som det ellers var fristende at tro, hunden Thor, der var højest på dagsordenen i uge 5. Hunden Thor, som i følge Fillip Walberg, gik viralt på TV2 og ekstrabladet.dk, blev kun omtalt 3 gange på folketingsmedlemmernes sider.

Det var de personlige ting, som fyldte mest på Facebook i denne uge. Der blev fortalt om tid med børn, familie og venner og om de små hverdagsagtige sysler, som at fodre fuglene i haven. I denne kategori indgår også statusopdateringer om Danmarks Indsamlingen, hvilket udgør ca. en tredjedel af kategorien.

Det næst mest omtalte emne var håndbold, som får kommentarer med fra folk fra Venstre, Socialdemokraterne, SF, Radikale og Dansk Folkeparti.

Historien om jøderne på Nørrebro var til gengæld den tredje mest omtalte historie i den forløbne uge. Den havde naturligt nok mest vind i ryggen i begyndelsen af uge.

På fjerdepladsen er økonomien. Det er i særdeleshed Socialedemokraterne, Enhedslisten og Venstres medlemmer, som har skrevet om emnet. Hos Socialdemokraterne ser det ud til, at man har brugt det samme forelæg om Skattereformen og så skrevet det til, så det passede til det lokalområde, som medlemmet kommer fra eller bare har sendt det i omløb. Et eksempel kan ses på Orla Havs Facebookside og Jeppe Kofods Facebookside. Det er der lidt pølsefabrik over.

På en delt femte plads er uddannelse og beskæftigelse. For begge emner gælder det, at det er Venstre og Det Radikale Venstres medlemmer, som er aktive.

482 statusopdateringer
Der er i uge 5 foretaget 482 statusopdateringer af de medlemmer af Folketinget, som er på Facebook.

Det var i særdeleshed Venstres medlemmer, som var aktive med 143 opdateringer. Der er et spring til næste led, Socialdemokraterne. Her blev der skrevet 82 statusopdateringer, mens Det Radikale Venstre tog tredjepladsen med 73 statusopdateringer.

Det Konservative Folkeparti er ugens bundskraber med kun fem statusopdateringer.

I forhold til hvad?
På Twitter kom Kasper Hyllested (#ffdk) med en god pointe i forhold til antallet af statusopdateringer. Han skrev, at man burde sætte antallet af statusopdateringer i relation til antallet af personer/mandater for at få et retvisende indtryk.

Og fordeler man antallet af statusopdateringer på antallet af et partis folketingsmedlemmer, som er på Facebook, kan resultatet komme til at se således ud: Socialdemokraterne har 43 folketingsmedlemmer, som bruger Facebook. Samlet poster denne gruppe 82 statusopdateringer, hvilket giver en fordeling på 1,9 statusopdatering per medlem.

Anskuer man aktiviteten ud fra det forhold fremgår det, at det er Dansk Folkepartis folketingsmedlemmer, som er mest aktive.

Fordelingen per 1. februar ser således ud:

Det Konservative Folkeparti 0,7
Socialdemokraterne 1,9
Socialistisk Folkeparti 2,3
Venstre 3,3
Liberal Alliance 3,7
Enhedslisten 4,3
Det Radikale Venstre 4,3
Dansk Folkeparti 4,8

Mens det var Dansk Folkepartis medlemmer der var mest aktive, så var det Venstres medlemmer, der fokuserede på de samme emner. Således skrev de om Statsministeren 17 gange, 12 gange om transport og 11 gange om beskæftigelsen.

Folketingsmedlemmerne
Folketingsmedlemmernes samledes antal followers er 1. februar 2013 steget til 1.029.411 followers. Socialdemokraterne har stadig flest, efterfulgt af Venstre og SF.

Det er stadig SF og Dansk Folkeparti, som har fået samlet flest followers i denne Folketingssamling. I den forbindelse er det bemærkelsesværdigt, at SFs tilslutning i den forgangne uge har været negativ, med en nedgang på 0,02 i forhold til sidste uge. Selvom det er en marginal tilbagegang

Ugen bærer imidlertid heller ikke præg af mange nye followers. Samlet set er der kun kommet 1.840 nye followers til.

Fordelingen per 1. februar ser således ud:

Dansk Folkeparti 49.768
Det Konservative Folkeparti 29.373
Det Radikale Venstre 94.058
Enhedslisten 105.997
Liberal Alliance 37.097
SF 173.198
Socialdemokraterne 311.237
Venstre 228.683
Total 1.029.411

Partilederrunden
Forholdet mellem antallet af followers for så vidt angår partilederne har ligget rimeligt stabilt i hele denne folketingssamling.

Alligevel er der et par ting, som det er værd at hæfte sig ved.

Den første er, at SFs Annette Vilhelmsen i december 2012 overhalede Lars Barfoed i antal followers og nu indtager en tredjesidste plads. Hun er stadig langt fra Villy Søvndals antal followers, men med lidt intensiv annoncering og aktivitet på hendes side, burde der være grobund for en betragtelig stigning.

Den anden, og måske mere overraskende, er at Kristian Thulesen Dahl indtager sidstepladsen. Jeg havde forventet, at han ville samle flere followers, og hurtigere end han har gjort, efter han blev formand for Dansk Folkeparti.

Der ser ud til, at der er to forhold, som spiller ind:
1. Det tager tid at etablere sig på de sociale medier. Man skal finde en form og en rutine. Og det har Thulesen Dahl tydeligvis ikke endnu.

2. Pia Kjærsgaard. Pia Kjærsgaard er det andet forhold, som har indflydelse på Thulesen Dahls succes på Facebook. Der ser ud til, at den værdipolitiske ordfører stadig løber med al opmærksomheden, når det drejer sig om populære politiske udmeldinger fra Dansk Folkeparti. Og der er Pia Kjærsgaard god: hun har formen, rutinen og den kritiske masse der skal til, for at budskab skal nå ud.

Herunder er partiledernes antal af followers per 1. februar 2013:

Kristian Thulesen Dahl 2.755
Lars Barfoed 5.842
Annette Lilja Vilhelmsen 6.402
Anders Samuelsen 13.919
Margrethe Vestager 36.115
Johanne Schmidt-Nielsen 75.233
Lars Løkke Rasmussen 114.054
Helle Thorning-Schmidt 143.170

Partilederne har samlet 397.490 followers.

 

Statsministeren
I sidste uge skrev jeg om Helle Thorning-Schmidts manglende politiske udmeldinger på Facebook – og få om håndbold.

Torsdag 31. januar 2013 kl. 09:01 postede Statsministeren en statusopdatering på sin Facebookside med noget der mindede om en politisk retning.

Det var tiltrængt. Men det er ikke nok. For tredje uge i træk siver Helle Thorning-Schmidts followers væk. Statsministeren er nødt til at tage de sociale medier alvorligt.

Og samtidig har oppositionen næsten frit spil i deres angreb på Statsministeren på Facebook. Tag nu den seneste uge som eksempel. Statsministeren er blevet omtalt 21 gange i folketingsmedlemmernes statusopdateringer. 17 gange var det Venstre-folk, som skrev om statsministerens fejl og mangler. 2 gange var det medlemmer af Dansk Folkeparti, som skrev. Endelig var de sidste to skrevet af medlemmer af Det Radikale Venstre, der rykkede ind med forsvar for Statsministeren.

Jeg vil ikke påstå, at (mod)angreb – eller et decideret forsvar – vil være det bedste middel for Statsministeren. Men måske ville angrebene ikke syne af så meget, hvis hun og hendes partifæller selv gjorde noget for at sætte den politiske dagsorden på Facebook.


Hver uge samler jeg nogle af de tal og historier, som præger folketingsmedlemmernes gøren og laden på Facebook. Tallene indsamles typisk fredag. Og efterhånden som de bearbejdes henover weekenden, vil jeg poste dem på min Facebookside, som du finder på www.facebook.com/troelsrunge og på min Google+ konto, som du finder www.gplus.to/troelsrunge. Mandag eller tirsdag lægger jeg så en opsamling her på bloggen. Er der noget, som du synes jeg skal tage med, så send en mail til tsr@axiome.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *