Partierne på Facebook: Inde eller ude?

Årsskiftet og folketingsvalget nærmer sig med hastige skridt, og det er derfor blevet tid til en kort status på partierne på Facebook, hvor der er store bevægelser for tiden. Siden december 2013 har Folketingets partier været i stand til at tiltrække 88.013 nye følgere på Facebook, og ser man udviklingen siden folketingsvalget i 2011, er det blevet til 184.188 nye følgere for partierne.

Udviklingen ses på søjlediagrammet herunder.

De mange nye følgere har imidlertid ikke fordelt sig jævnt blandt partierne, hvor især fire af Folketingets partier har fået en fin tilslutning det seneste år, som det fremgår af grafen herunder.

Enhedslisten er stadig størst blandt partierne på Facebook med 40.535 følgere. Men selvom partiet nok er det eneste parti over 40.000 følgere, og har tiltrukket 1.164 nye følgere siden september 2014, er det samtidig det parti, som procentvist har tiltrukket færrest nye følgere. Partiets stigning er kun på 3 procent siden september, og det er intet i sammenligning med den udvikling, som Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Socialdemokratiet og Venstre har haft.

De tre partier, Liberal Alliance, Socialdemokratiet og Venstre, har halet voldsomt ind på det rød-grønne venstrefløjsparti, og de er alle over 30.000 følgere på Facebook. Liberal Alliance har fået 4.940 følgere, Venstre 12.023 nye følgere, mens Socialdemokratiet har fået 12.265 nye følgere. Dansk Folkeparti har imidlertid været bedst til at samle nye følgere siden september 2014. Partiet er nået op på 26.383 følgere, hvilket er en stigning på 16.145 følgere, hvilket svarer til en stigning på 158 procent! Det er en overraskende stor vækst, men den kunne tyde på, at Dansk Folkeparti har været i stand til både at skabe og indfange momentum på Facebook.

Knapt så godt ser det ud for Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti, som alle tre har fået omkring tusinde nye følgere. For Det Konservative Folkeparti kan det dog betegnes, som en pæn stigning, hvis man kigger på den procentvist, hvor partiet har fået en stigning på 12,6 procent. Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti har, ligesom Enhedslisten, nok vækst i antal af følgere, men den langt mindre end forventet, da begge partier har en vækst lige omkring 7 procent. Fordelingen af følgere blandt Folketingets partier på Facebook fremgår af søjlediagrammet herunder.

De otte partier, som for tiden er opstillingsberettiget til det kommende Folketingsvalg, deler lige nu 218.721 følgere blandt sig, men tager man partierne udenfor Folketinget med, bliver det til hele 268.448 følgere, da partierne udenfor har fået samlet 49.727 følgere. Her er det især værd, at holde øje med Nationalpartiet, som på kort tid har fået samlet 20.250 følgere, og Alternativet, som har 15.887 følgere. Til gengæld har der ikke været den store udvikling blandt de helt små partier. Tilsammen har de 17 partier 268.448 følgere på Facebook, og fordelingen ses på søjlediagrammet herunder.

Når man sammenligninger partierne, er det lidt af en overraskelse, at Alternativet har flere følgere end både Det Konservative Folkeparti og Det Radikale Venstre, mens Socialistisk Folkeparti stadig holder sig foran Uffe Elbæks nye parti. Men den helt store overraskelse er, at Nationalpartiet overhaler Socialistisk Folkeparti og dermed placerer sig, som det sjettestørste parti, set i forhold til følgere på Facebook.

Man kan naturligvis anskue den udvikling på flere måder: Enten har Alternativet og Nationalpartiet efterhånden mobiliseret alt, hvad der kan kravle og gå for deres sager, og så får de ikke klemt mange flere følgere ud af Facebook. Eller måske har de bare ramt deres naturlige andel af følgere på Facebook for øjeblikket. Men klarer Alternativet og Nationalpartiet, at få indsamlet nok underskrifter til at blive opstillingsberettiget, kan det næsten kun være godt nyt. For gør de det, har de følgerbaser på Facebook, som matcher en del af de etablerede partiers. Og det er ikke så ringe. For dem. For de partier, som ellers kunne have fået gavn af de nye følgere, er det naturligvis ikke så godt. Måske kan det tjene, som en øjenåbner.