Barfoeds Nej

I uge 23 var det behandlingen af folkeskolereform og i særdeleshed spørgsmålet om Heldagsskolen, som prægede folketingsmedlemmernes aktiviteter på Facebook. For Det Konservative Folkepartis formand, Lars Barfoed, blev det en uge, hvor han høstede stor anerkendelse fra sit bagland, og hvor man kunne ane konturerne af en konservativ vindersag: Folkeskolen.

Og så er det tilmed et område, hvor Det Konservative Folkeparti har indflydelse.

Når man kigger på den respons Lars Barfoed fik på sin Facebookside i uge 23, så ser det ud til, at han har fundet en god klangbund, når han, og Det Konservative Folkeparti, siger nej til helhedsskole og lektiecaféer.

Kigger man lidt nærmere på indholdet af Lars Barfoeds statusopdateringer over tid, så bliver det helt klart, at det er værd for Det konservative Folkeparti, at bruge emnet, som et politisk nicheområde kan opdyrkes.

Den klareste tilkendegivelse fik Lars Barfoed 19. marts 2013, hvor han postede et indlæg, med ordlyden:

“Jeg støtter ikke indførelse af heldagsskolen i en ny folkeskolereform. Børn skal have mere faglig undervisning i skolen, ikke aktivitetstimer. Vi skal give familierne ansvar og frihed – det er ikke statens opgave at diktere, hvordan vi indretter vores liv og hvilke fritidsaktiviteter, vores børn skal gå til. Jeg håber, at regeringen besinder sig, så der bliver plads til mere faglig undervisning i fremtidens folkeskole, og at vi samtidig bevarer friheden til familieliv.”

Det gav Barfoed 1.283 likes og 226 delinger. Og det er meget for Lars Barfoed, der i gennemsnit har fået 158 likes og 10 delinger på sine posts i år.

Senere indlæg, som handler om folkeskolen scorer ligeledes højt. Det bliver spændende, at se hvad det bliver til, når vi kommer tættere på et valg.

Grafikken herunder viser deling og likes på de statusopdateringer, Barfoed har postet i år. Flest likes/delinger fra venstre mod højre.

 

Hvad snakkede folketingsmedlemmerne om på Facebook i uge 23?

Uddannelse
Ikke overraskende fyldte uddannelsesområdet mest på Facebook i uge 23 Det var naturligvis forhandlingerne omkring den nye folkeskolelov, samt Lars Barfoed og Det Konservative Folkepartis uenighed med heldagsskole-projektet på spørgsmålet om tvungne timer til lektielæsning, og endelig det Konservative forligsveto, der satte dagsordenen. Emnet udgjorde 22,6 procent af alle statusopdateringer.

Grundlovsdag
Grundlovsdag, med alle forberedelserne, nåede ind på andenpladsen i uge 23. Det var folketingsmedlemmer fra Venstre og Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre, som havde travlt med at synliggøre deres arrangementer og taler. Grundlovsdag udgjorde 20,9 procent af alle statusopdateringer.

De personlige spørgsmål
De personlige spørgsmål kom ind på en tredjeplads. De personlige spørgsmål udgjorde kun udgjorde 6,6 procent af det samlede antal statusopdateringer. Og det er meget lavt for emnet.

Lokalstof
De lokale spørgsmål nåede igen ind på en fjerdeplads. En del folketingsmedlemmer har skrevet om emner, der var rettet mod deres opstillingskredse. De lokale anliggender udgjorde 4,7 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Justits- og retsvæsen
Justits- og retsvæsen kom ind på ugens femteplads. Det var især Liberal Alliances folketingsmedlemmer, som havde travlt med at skrive om den nye offentlighedslov. Emnet udgjorde 3,8 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Folketingsmedlemmerne foretog 680 statusopdateringer i uge 23
I uge 23 blev der foretaget 680 statusopdateringer af de folketingsmedlemmer, der er på Facebook. Det er et fald på 8,2 procent i forhold til ugen før.

Det er en færre end ugen før og det skyldes overvejende, at Venstres folketingsmedlemmer har postet langt færre statusopdateringer end de plejer. De nåede kun 164 statusopdateringer, hvilket svarer til 24 procent af det samlede antal statusopdateringer.

Socialdemokraternes folketingsmedlemmer postede 173 statusopdateringer, hvilket svarer til 25 procent af det samlede antal. Et bemærkelsesværdigt forhold omkring Socialdemokraternes opdateringer er, at mange af dem delte det samme stykke grafik.

Det Radikale Venstres folketingsmedlemmer gjorde det igen godt med og postede 102 statusopdateringer, hvilket svarer til 15 procent af statusopdateringerne.

Det Konservative Folkepartis folketingsmedlemmer overraskede med at stå for 5 procent af det samlede antal statusopdateringer. I sidste uge nåede de kun op på 2 procent.

Udviklingen kan ses på grafen, mens fordelingen af statusopdateringer vises på lagkagediagrammet. Procenttallene er afrundet.

Hyllesteds tabeller* i uge 23: Konservative overrasker
Folketingsmedlemmerne fra Liberal Alliance var de mest aktive i uge 23, mens folketingsmedlemmerne fra Det Radikale Venstre tog sig af andenpladsen. Helt usædvanligt var folketingsmedlemmerne fra Det Konservative Folkeparti over gennemsnittet.

Dansk Folkeparti ligger, med 4,7, lige over gennemsnittet på 4,6. De øvrige partier er under niveau.

Ugens gennemsnit, der vises som den sorte stiplede linje på grafen, lå på 4,7 statusopdateringer pr. folketingsmedlem.

Hyllesteds lille tabel for uge 23:
Liberal Alliance 7,2
Det Konservative Folkeparti 5,3
Socialdemokraterne 3,9
Socialistisk Folkeparti 3
Venstre 3,7
Enhedslisten 3
Det Radikale Venstre 6
Dansk Folkeparti 4,7
AVG: 4,7

Folketingsmedlemmerne fik 1.509 nye followers på Facebook i uge 23
I uge 23 var det Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Venstre, som fik samlet flest nye followers på Facebook.

Det Konservative Folkeparti er den store overraskelse her. Partiets folketingsmedlemmer fik samlet 334 nye followers og det er usædvanligt mange.

Igen var det en forholdsvis sløv uge, hvad angår followers. Og igen måtte SF notere tilbagegang. I denne uge får de følgeskab af Socialdemokraterne, der også taber followers.

Med de 1.509 nye followers har folketingsmedlemmerne i alt fået 148.279 nye followers i denne Folketingssamling.

Herunder kan du se fordelingen:
Dansk Folkeparti: 27.446
Det Konservative Folkeparti: 6.622
Det Radikale Venstre: 8.993
Enhedslisten: 22.627
Liberal Alliance: 15.168
SF: 27.484
Socialdemokraterne: 19.177
Venstre: 20.762

Folketingsmedlemmernes samlede antal followers er 7. juni 2013 steget til 1.099.498.

Socialdemokraterne har stadig flest, efterfulgt af Venstre og SF.

Den samlede fordeling ser således ud:
Dansk Folkeparti: 59.455
Det Konservative Folkeparti: 34.730
Det Radikale Venstre: 97.080
Enhedslisten: 123.930
Liberal Alliance: 45.304
SF: 172.139
Socialdemokraterne: 323.188
Venstre: 243.672


*Med Hyllesteds tabeller beregnes aktivitetsniveauet i forholdet mellem antallet af statusopdateringer relativt til antallet folketingsmedlemmer. Hyllesteds lille tabel viser aktivitetsniveauet for en uges statusopdateringer, mens Hyllesteds store tabel beskriver et partis folketingsmedlemmers aktivitetsniveau fra uge til uge og den kan ses på udtrykt på grafen.

Hyllesteds tabeller bygger på en ret enkel metode, som er foreslået af Kasper Hyllested, https://twitter.com/kasperhyllested. Man tager antallet af statusopdateringer relativt til antal personer/mandater for at givet et retvisende billede.

Fordeler man eksempelvis Socialdemokraternes 43 folketingsmedlemmer, så poster denne gruppe eksempelvis 124 statusopdateringer i en uge, hvilket giver en fordeling på 2,9 statusopdatering per medlem.


Ovenstående blev først offentliggjort 10. juni 2013 på www.facebook.com/troels.runge

Jeg har samlet tallene her på bloggen for historikkens og fuldstændighedens skyld. Derfor er det ikke muligt, at kommentere dem yderligere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *