And the winner is ….

@MargreteAuken er en newsjacker. Sådan er det bare. Sidste lørdag benyttede hun sin rolle som kommentator til Eurovision Song Contest i Københavns Musikteater til at sætte underholdningen ind i en politisk ramme. Således også på Twitter. Margrete Auken havde heldigvis, og måske på trods af alt, humoren i behold, så det blev ikke én lang og pinlig tåkrummende affære, hvor konteksten kollapsede, og hendes udsagn virkede ude af synk med virkeligheden.

Tværtimod beskrev Auken fint konteksten, som hun entrerede Eurovision Song Contest med, med citatet:

esc14Newsjacking er egentligt et meget simpelt og udbredt koncept, der tilskrives David Meerman Scott, som blandt andet er forfatter til bogen Newsjacking: How to Inject your Ideas into a Breaking News Story and Generate Tons of Media Coverage (2011). Newsjacking går i sin enkelhed ud på at kapre aktuelle begivenheder og anvende dem til at fremme sine egne historier og budskaber. Man kan kalde det en avanceret form for snylteri, hvor øvelsen går ud på at snuppe en del af den opmærksomhed, som den oprindelige begivenhed har skabt i medierne.

Margrete Auken var langt fra den eneste politiker, som forsøgte at tage en del af opmærksomheden fra Eurovision Song Contest. Margrethe Vestager, Kristian Jensen, Kirsten Brosbøl og Jeppe Mikkelsen var blandt de mange, som newsjackede grandprixet.

Margrete Auken var heller ikke den første, der fandt på newsjackingen af Eurovision Song Contest i forbindelse med Europa-Parlamentsvalget. Det var Københavns Musikteater, som ønskede at benytte begivenheden til at sætte fokus på den europæiske krise og den aktuelle valgkamp. Musikteateret beskriver missionen således på deres hjemmeside:

”Mens EU er i krise, følger mere end 170 mio. tv-seere med i Eurovision Song Contest. Med EU-parlamentsvalg og Eurovision i samme måned stiller vi derfor det provokerende spørgsmål, om ikke politikerne burde gå all in, lære af grandprixet og begynde at sælge deres politik gennem iørefaldende popsange?”

Det tilfører kun newsjackingen endnu et lag af aktører. Men imens omtalen af Københavns Musikteaters indlæg var begrænset, løb Margrete Auken med det meste af opmærksomheden. Det gjorde hun, fordi hun satte sig selv i spil, bl.a. på scenen og på Twitter. Og selvom det var sjovt udført, var morskaben også krydret med flere dybere pointer omkring aftenens gøgl og underholdning.

På Twitter var Aukens virkemidler enkle og konstante. Mens en del af de andre kandidater til parlamentsvalget fik postet et enkelte tweet eller to, og måske en statusopdatering på Facebook, leverede Margrete Auken ca. 25 tweets, hvor hun kombinerede hashtagget #joinus med hashtagget #ep14dk, og ramte på den måde twitterstrømmen for både Eurovision Song Contest og valgkampen til Europa-Parlamentet.

France: Zéro points – Pologne: Douze points
Der var de underfundige og komiske kommentarer, med et politisk anstrøg:

Der var politisk mobning af Frankrig:

Og der var faktisk et seriøst europæisk kulturpolitisk tweet

Samtidig fik Margrete Auken tilmed kuppet sin medkommentator, Jeppe Kofod, et par gange, uden at han formåede at svare på hendes påstande.

Retfærdigvis skal det siges, at Jeppe Kofod, @JeppeKofod, nåede at poste ti tweets samme aften. Og endda retweetede @MargreteAuken en enkelte gang.

Og endelig havde Margrete Auken sin egen lille get out the vote-kampagne, hvor hun opfordrede folk til at stemme 25. maj.

Har det effekt?
Operationen lykkedes for Margrete Auken. Hun skabe trafik på Twitter, og hun fik taget en bid af mediedækningen af Eurovision Song Contest, som blev til en lille opvisning i at Margrete Auken evner at kombinere gøgl og politik på sociale medier, med mediedækning som reultat. På en aften, hvor de fleste danskere ellers var optaget af melodi grandprixet, fik hun sat sit kandidatur og politiske forestillinger i spil.

201450510auken001
Aukens optræden er på samme tid også en enkel og letforståelig lektie: Politikere vil benytte enhver begivenhed til at lede opmærksomheden hen på deres projekt. Det er værd at huske næste gang statsminister Helle Thorning-Schmidt kommenterer håndbold, eller Lars Løkke Rasmussen er på cykeltur med Team Rynkeby.

David Meerman Scott forklarer herunder newsjacking på SXSW 2012 via YouTube.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *